Ilir Meta ubjedio kosovsku opoziciju da odustane od nasilja?

Izvori bliski albanskom ambasadoru na Kosovu, Xhemalu Minhoziju, potvrdili su, javio je albanski Albeu.com da za Metu nije bilo lako to da ubjedi šefa pokreta “Samoopredjeljenje” Visara Imerija, da odustane od nasilnih protesta. Istovremeno, međutim, Meta je svom kosovskom kolegi, Kadriju Veseliju, prenio da hapšenje opozicionih poslanika “nije bila dobra stvar”.

“Gospodin Meta nije došao na Kosovo bez signala iz međunarodne zajednice. On je došao da bi se sastao sa Veselijem i rekao mu je da hapšenje članova parlamenta nije dobar znak. Poruka je onda od Veselija otišla do Mustafe i Thaçija,” rekao je izvor ovog albanskog medija.

“Za Metu, dijalog sa opozicijom nije bio lak. Haradinaj i Limaj shvataju da nasilni protesti nisu rješenje, ali je trebalo više da se Imeri u to ubjedi,” dodao je isti izvor.

Ovaj portal navodi da ni za Metu novi izbori na Kosovu nisu rješenje, ali je očigledno i to da se ni opozicija ne nada da će biti novih izbora. Oni žele da se povuku iz ova dva sporazuma. Isti izvor je dao indicije da su Mustafa i Thaçi odbili da se sastanu sa Ilirom Metom, nakon čega se Meta sastao sa Atifetom Jahjagom.

Meta je uspio da ubjedi opozicione lidere da sjednu za sto i razgovaraju sa Jahjagom, a oni su mu rekli su da neće ugroziti godišnji govor kosovske predsjednice u skupštini Kosova.

Međutim, sa Kosova, iz pokreta “Samoopredjeljenje” stižu drugačije informacije. Ovaj pokret je na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Prištini, najavio novi pokušaj blokade današnjeg zasjedanja kosovskog parlamenta.

Zbog bacanja suzavca i biber spreja u skupštinskoj sali, za pet poslanika kosovske opozicije je ranije izdat nalog za hapšenje.

Kosovska opozicija od početka oktobra bojkutuje i spriječava održavanje sjednica parlamenta upotrebom nasilja, uključujući i više puta bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali. Oni za svoje proteste navode borbu protiv primjene dva sporazuma, briselskog sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i sporazum o demarkaciji granice sa Crnog Gorom. Posljednji protest održan je prekjuče u Gnjilanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.