Ima lijeka za zatvor: Savjeti za bolji rad crijeva

Ishrana bogata vlaknastim materijama i pojačana fizička aktivnost u kombinaciji s vježbama za trbušne mišiće najbolji su lijek za zatvor, savjetuje dr Vladislava Bulat, gastroenterolog.

Hronična opstipacija ili, narodski rečeno, zatvor predstavlja jednu od najčešćih zdravstvenih tegoba savremenog čovjeka jer se smatra da se svaka druga odrasla osoba barem jednom u životu suočila sa ovim problemom. A on se javlja kao posljedica niza funkcionalnih i morfoloških poremećaja, ali i nekih socijalnih faktora, objašnjava dr Vladislava Bulat, specijalista gastroenterologije iz Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije. Zatvor, kaže doktorka, polako poprima epidemijske razmjere jer tome doprinose brz tempo života, nepravilna ishrana i svakodnevna izloženost stresnim situacijama.

Pazite šta jedete

– Na pojavu opstipacije utiču brojni faktori, od urođenih, preko neuroloških, endokrinoloških i metaboličkih, do psiholoških i socijalnih. Veoma važno mjesto među njima zauzimaju način ishrane, a prije svega konzumiranje brze hrane koja ne sadrži dovoljno balansnih materija, i nemogućnost da se crijeva isprazne u pravo vrijeme, kada to organizam zahtijeva. Zato se nagon potiskuje, a stolica odlaže, što dovodi do zatvora – ukazuje dr Bulat.

Ona ističe da i urođene anomalije, dugo ležanje u krevetu i razne bolesti, poput karcinoma, polipa, iritabilnog kolona, idiopatskog megakolona, divertikulusa, psihičkih poremećaja, neuroloških oboljenja, povreda kičme, dijabetesa i hipotireoze mogu biti uzročnici zatvora. Osim toga, ovaj zdravstveni problem uzrokuju i lijekovi, analgetici, sedativi, opijati, spazmolitici, antikonvulzivni i antihipertenzivni medikamenti.

Kriva je i WC-šolja

U literaturi se, navodi naša sagovornica, može naći i još jedno zanimljivo objašnjenje zašto je opstipacija danas toliko raširena. Tome je, tvrde stručnjaci, doprinijelo uvođenje tzv. engleskog toaleta i početka obavljanja defekacije u sjedećem položaju.

– Ovo objašnjenje ima svoje uporište i u anatomiji ljudskog tijela jer je čučanje prirodan položaj za defekaciju. U tom položaju se ispravlja prva nazovikrivina, spoj rektuma, završnog dijela debelog crijeva i sigmoidnog kolona, dok u sjedećem položaju to nije moguće, što automatski otežava pražnjenje.

Od opstipacije češće pate žene, a kod njih nerijetko zatvor nastaje paralelno sa urinarnim infekcijama. I trudnice spadaju u kategoriju koja je pod povećanim rizikom od nastanka opstipacije. Kod djece ona može biti uzrok enureze, odnosno noćnog mokrenja i vezikoureteralnog refluksa, a kod starijih, kod kojih je i najčešća, javlja se kao posljedica fekalne impakcije. Kod njih često usljed zatvora dolazi do inkontinencije i prolapsa rektuma, pa čak i do ulceracija debelog crijeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.