Imate problem sa buđenjem? Evo kako da ustanete ranije, lakše i sa više energije

Način na koji počinjemo jutro može snažno uticati na to kako se osećamo tog dana. Ako se svakog jutra budite prekasno i bez energije, velika je verovatnoća da ćete ceo dan biti bezvoljni i pod stresom. Stručnjaci tvrde da postoje načini koji svakome mogu pomoći da se budi lakše i sa više enegrije.

Praćenje određenih rutina daje nam disciplinu, energiju i motivaciju. Iako svi imamo različite navike, jedno je sigurno, pridržavanje određene rutine koristi našem blagostanju, što je i naučno dokazano.

Ako niste jutarnja osoba ili patite od sezonskog afektivnog poremećaja, to je mnogo lakše reći nego učiniti. Na sreću, stručnjaci kažu da postoje načini da se budimo lakše i sa više energije. Ovo su neki od saveta.

Kvalitetan san je na prvom mestu

Normalno je da se povremeno budite bez energije, ali ako se to dešava redovno, trebalo bi da razmislite u čemu je problem, rekla je za Vogue stručnjak za spavanje dr Rebeka Robins. Moramo da naučimo da savladamo buđenje iz sna, tazbuđivanje i spremnost za početak dana, ali to u velikoj meri zavisi od kvaliteta našeg sna, odnosno sposobnosti da što lakše zaspimo.

Ako je rutina spavanja loša ili ako spavamo manje od sedam sati tokom noći, normalno je da se ujutro osećamo umorno i letargično. Problemi sa spavanjem se u većini slučajeva mogu lako rešiti malim promenama u dnevnim navikama, ističe Robins.

Svetlost pomaže da se probudite

Baš kao što bi trebalo da smanjimo izlaganje svetlu uveče da bismo lakše zaspali, ujutru bi trebalo da uradimo suprotno tako što ćemo se izložili prirodnom svetlu da bismo se lakše probudili. Čim se probudimo ujutru, treba da otvorimo zavese i, ako je moguće, izađemo napolje na svež vazduh.

Fizička aktivnost i doručak smanjuju pospanost

Pored svetlosti, naš cirkadijalni ritam se oslanja i na druge signale. Ovo uključuje fizičku aktivnost i vreme obroka. Čak su i studije potvrdile da vežbanje ujutru može da smanji pospanost, a otkriveno je da doručak generalno poboljšava budnost i daje nam energiju koja nam je potrebna da bolje započnemo dan.

Morate biti dosledni

Važno je uspostaviti zdravu rutinu spavanja a to podrazumeva odlazak u krevet i buđenje u isto vreme svakog dana, čak i vikendom, savetuju stručnjaci. Svoje obroke, vežbe i sve druge aktivnosti treba da uskladimo sa našim idealnim rasporedom.

Naša rutina buđenja je jednako važna kao i naša rutina opuštanja. U idealnom slučaju, to je rutina koje se možemo pridržavati i koja će nam pomoći da što lakše pređemo iz faze spavanja u fazu budnosti.

izvor novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.