Iran bi mogao zabraniti izvoz nafte u Evropu

Iranski parlament će iduće sedmice razmotriti plan zakona zabrane izvoza nafte u Evropu, kao odgovor na embargo Evropske unije (EU)Teheranu, izjavilo je nekoliko zastupnika.

Komisija za energiju u parlamentu “završava plan prekida izvoza nafte u Evropu”, rekao je glasnogovornik te komisije Emad Hosein, prenose iranski mediji u četvrtak.

On kaže da bi plan iduće sedmice trebao biti predložen u parlamentu.

Ako plan bude prihvaćen, vlada će zaustaviti prodaju nafte Evropljanima prije primjene evropskih sankcija, precizirao je.

Iran prodaje oko 20 posto svoje nafte zemljama EU, uglavnom Italiji, Španiji i Grčkoj.

Nakon što su SAD pojačale sankcije, zemlje EU su u ponedjeljak dogovorile uvođenje postepenog naftnog embarga Iranu i uvele više drugih ekonomskih sankcija toj zemlji i pridružile se SAD-u u novom krugu mjera koje za cilj imaju odvratiti Teheran od njegova nuklearnog programa.

Zabrana novih naftnih ugovora s Iranom stupa na snagu trenutno, ali zemlje koje najviše ovise o Iranu imaju rok do 1. jula da ponište postojeće ugovore i nađu nove dobavljače.

Iran prodaje oko 20 posto svoje nafte zemljama EU, uglavnom Italiji, Španiji i Grčkoj.

Protivljenje Pekinga

“Ako zakon bude izglasan, zemlje koje su se obrušile na iransku naftu neće dobiti ni kap”, upozorio je jedan zastupnik komisije za energiju, prenose mediji.

On je upozorio da će to izazvati veći kurs, pa će Evropljani skuplje plaćati naftu.

Sankcije koje je u ponedjeljak EU odredila protiv Irana kako bi ga odvratila od spornog nuklearnog programa nisu konstruktivne, ocijenilo je u četvrtak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

“Slijepi pritisak i nametanje sankcija Iranu nije konstruktivan pristup”, navelo je ministarstvo nakon odluke EU o uvođenju dvostrukog, naftnog i finansijskog embarga, prenosi agencija Sinhua.

Kina “se uvijek zalaže za rješavanje međunarodnih sporova dijalogom i savjetovanjem”, nastavlja ministarstvo, prenosi službena agencija.

Ona se “nada će uključene strane poduzeti mjere u korist mira i regionalne stabilnosti”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u ponedjeljak ukazao na “jednostrane evropske sankcije” Iranu.

Unatoč jakim zapadnih pritiscima, kineski premijer Ven Điabao je sredinom januara izjavio da će njegova zemlja i dalje kupovati iransku naftu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.