Istraga o pasošu Luke Bojovića

“Uveliko radimo na utvrđivanju kako su do njih došli. Problem sa hrvatskim pasošima traje od 2006. godine kada je Sretko Kalinić zatražio ova dokumenta u zagrebačkoj policiji, koristeći se lažnim podacima. Od tada kontinuirano radimo na ovome, ali nismo u mogućnosti da iznosimo detalje kako ne bismo ugrožili istragu”, rekla je portparol hrvatskog MUP-a Marina Mandić.

Kod četvorice srpskih državljana uhapšenih u Valensiji policija je pronašla dvije hrvatske lične karte i tri važeća pasoša, od kojih je jedan bio na ime Marijana Barišića izdat 31. decembra 2008. godine koji je prije četiri godine prijavljen kao nestala osoba.

“Kod srpskih državljana nađeni su stari, odnosno analogni pasoši izdati prije 1. januara 2010. godine kada je Hrvatska uvela u upotrebu putne isprave sa biometrijskim podacima. Uvođenje ovog sistema iskorijenilo je mogućnost novog falsifikovanja putnih isprava”, rekla je Mandićeva i dodala da hrvatska policija uskoro očekuje rezultate istrage na koji način su srpski kriminalci dobili pasoše.

Prema informacijama koje su se pojavile u zagrebačkim medijima, pretpostavlja se da putne isprave koje su nađene u posjedu Bojovića, Milisavljevića i Petrića ne potiču iz Hrvatske, već iz inostranstva, a najvjerovatnije iz BiH.

Osim njih trojice, lažne hrvatske pasoše imao je i Sretko Kalinić koji je 2010. godine nakon ranjavanja uhapšen u Zagrebu.

Prema nezvaničnim informacijama, njemu je lažne putne isprave nabavio Cvetko Simić, Bojovićev kum, čije je obezglavljeno tijelo 2010. godine nađeno na zagrebačkom jezeru Jarun. Navodno je za ta dokumenta bilo potrebno izdvojiti 26.000 eura. Hrvatski pasoš, takođe, imao je i pljevaljski narko-bos Darko Šarić.

Navodno, njegove putne isprave potiču iz hrvatskog konzulata u Mostaru. Iz ove institucije 1999. godine je ukradeno 930 pasoša koje su nakon toga koristili mnogi kriminalci sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.