Zbog greške ljekara i loših usluga umrlo 1.712 pacijenata

Organizacije za zaštitu pacijenata strahuju da je stvaran broj umrlih zbog ljekarskog nemara ili loših medicinskih usluga u stvarnosti još veći.

Čak 1.712 mrtvih u 2010. godini –  to je zvanični podatak koji je objavila njemačka vlada kao odgovor na parlamentarno pitanje poslanika stranke Zelenih u saveznom parlamentu (Bundestagu).

Već i sam taj broj izrazito je visok, ali dodatno zabrinjava veliki porast u odnosu na godinu dana ranije: 2009. zabilježena su 1.272 smrtna slučaja takve vrste, što znači da porast iznosi 35 posto! Naročito je visok porast broja umrlih zbog ljekarskih grešaka –  sa 551 na 944 – piše Deutsche Welle.

Kao najčešći uzrok smrti navode se manjkavosti u higijeni, posljedice nedostatka dezinfekcije –  takvih slučajeva registrovano je 410. U 171 slučaju smrt nastupi kada primalac odbaci presađeni organ, dok od  komplikacija prilikom implantacije nekog vještačkog organa ili uređaja umre 121 osoba.

Čak 61 pacijent preminuo je jer mu rane nisu bile dobro zašivene, a 53 je umrlo zbog loše izvedenih bajpas operacija ili transplantacija.

Organizacije za zaštitu pacijenata smatraju da ovi podaci znatno uljepšavaju stvarnu situaciju. Tako recimo Savez za bezbjednost pacijenata polazi od 17.000 smrtnih slučajeva godišnje kao posljedice grešaka ljekara.

Njemačka, koja važi za čistu i urednu zemlju, ima velikih poteškoća s higijenom u bolnicama, pogotovo u poređenju sa svojim evropskim susjedima. Prije nešto više od godine dana u dvije gradske klinike u Minhenu zatvorene su operacione sale, jer su službe prilikom rutinske kontrole utvrdile nemoguće higijenske uslove.

To nije novost – već 20 godina se klinike u Njemačkoj uglavnom bezuspješno bore protiv bakterija koje su manje-više otporne na antibiotike. Prema nekim procjenama, u Njemačkoj se godišnje tim bakterijama zarazi između 500.000 i 900.000  pacijenata. Prema procjeni stručnjaka za higijenu Ditera Zastrova, roj ljudi koji od tih zaraza umru kreće se između 15.000 i 30.000.

Te činjenice su u međuvremenu poznate i van zemlje. Tako recimo pacijenti operisani u Njemačkoj koji odlaze na dalje liječenje ili terapiju u Holandiju, moraju prvo nekoliko dana da provedu u karantinu, prije nego što dođu u kontakt sa drugim pacijentima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.