Istraga protiv srbijanskog generala Živanovića zbog zločina nad Albancima

On se tereti da je propustio da spriječi ubistva najmanje 118 albanskih civila, teško tijelesno povrijeđivanje 13 ljudi uništavanje 40 kuća i pljačku imovine i raseljavanje.

U naredbi tužilaštva se navodi da je ovaj general znao da će pripadnici 177. vojno-teritorijalnog odreda Peć, izvršvajući njegovu naredbu za pretres kuća, počiniti ubistva, silovanja, uništavanje pljačkanje imovine i raseljavanje.

U naredbi se podsjeća da je Živanović bio nadređen Toplici Miladinoviću, Milojku Nikoliću i Dejanu Bulatoviću koji su prvostepenom presudom za ratne zločine u selu Ćuška, u opštini Peć, osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od po 20 godina.

Devetorici pripadnika istog odreda su pred Višim sudom u Beogradu za taj zločin izrečene zatvorske kazne.

Presudom za ratni zločin u selu Ćuška potvrđeni su navodi Tužilaštva da su masovna ubistva počinjena pred ženama i djecom, da je najmlađa žrtva imala 19, a najstarija 87 godina. Potvrđeno je i da su prilikom ubistava, silovanja, uništavanja imovine i drugih krivičnih djela, osuđeni pokazali izuzetnu bezobzirnost i surovost, da su uklanjali dokaze spaljujući tijela ubijenih, sa namjerom da se ne otkriju zločini i da se ne identifikuju žrtve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.