Istraga u toku: Putin i Berlusconi popili najstariju bocu vina iz 18. stoljeća

Manje od tjedan dana nakon njihove zajedničke posjete Krimu, ruski predsjednik Vladimir Putin i bivši premijer Italije Silvio Berlusconi su optuženi da su popili najstariju sačuvanu bocu vina na ovom prisilno aneksiranom poluotoku.

Tužitelji sa Krima koji su sada prognani u Ukrajinu tvrde da su ova dva lidera popila bocu španjolskog vina staru 240 godina koja je proizvedena u 18. stoljeću za vrijeme vladavine Katarine Velike i koju je na Krim donio grof Mihail Vorontsov.

Grof Vorontsov, veliki ljubitelj vina, je bio glavni guverner Krima više od dva desetljeća u ranom 19. stoljeću.

Kada je prošle godine aneksirala Krim, Rusija je preuzela vinariju Masandra koju je grof Vorontsov osnovao na Krimu kao i njegovu privatnu vinariju.

Pomenuti tužitelji su u Ukrajini pokrenuli kazneni postupak zbog ovog incidenta u koji su uključeni Putin i Berlusconi, navodeći kao razlog “veliku zloupotrebu imovine.”

Ruski list „Vedomosti Promishlennie“ izvještava da je Berlusconi za vrijeme obilaska vinarije pitao da li bi mogao probati vino.

Citirajući svjedoka „Vedomosti Promishlennie“ dalje navodi da je novi proruski direktor vinarije Masandra Janina Pavlenko tada otvorio skupocijenu bocu vina Jeres de la Frontera iz 1775.godine i ponudio vino svojim uvaženim gostima.

Tužitelji kažu da je ova boca vina vrijedila više od 90 hiljada dolara.

Za vrijeme aneksije Krima vinarija je bila vlasnik pet boca poznatog Vorontsovog vina Jeres .

Dvije boce su prodate na aukcijama 1990. i 2001.godine. Jedna boca je dosegla vrijednost 50.000 dolara na aukciji 2001.godine koja je održana pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Ukrajine Leonida Kučme.

U junu 2014.godine vinarija Masandra je, nakon što je prešla u ruke Rusa, stavljena na popis sankcija Europske unije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.