ISTRAŽIVANJE: Zbog koronavirusa mijenja se odnos prema muslimankama

Studija provedena na muslimankama u zapadnim zemljama otkriva da je korona virus vratio poštovanje prema ženama koje nose veo preko lica u tim zemljama.

Anna Piela, istraživačica sa Univerziteta Northwestern u Illinoisu u SAD-u, provela je studiju na 38 žena koje nose nikab (veo preko lica), uglavnom državljankama Britanije i Amerike. Nedavno je dio rezultata do kojih je došla u svom istraživanju objavio američki portal The Conversation, prenijela je agencija Anadolija.

U studiji se navodi izjava Britanke pod pseudonimom Afrah koja kaže da postoji “primjetna razlika” u načinu postupanja prema ženama sa nikabom na ulicama Velike Britanije nakon izbijanja pandemije korona virusa.

”Više me ne gledaju poprijeko zbog nikaba i rukavica na rukama. Svi odjednom to razumiju”, dodala je.

Jameelah, muslimanka iz Francuske, također je naglasila da ju je trenutna situacija u svijetu zaštitila od bilo kakvih “zlobnih komentara”.

Skrenula je pažnju na to da mnoge dizajnerske kuće čak pokušavaju dizajnirati elegantne verzije maske za lice, a da istovremeno odgovaraju trenutnim zdravstvenim okolnostima.

Francuski zakon ne dozvoljava nošenje nikaba u javnosti, ali nakon pandemije korona virusa uvedena je zabrana kretanja bez zaštitnih maski svim osobama, pa čak i šalova ili pamučnih tkanina.

Istraživačica Piela koristila je pseudonime kako bi zaštitila identitete žena u svom istraživanju, navodi portal The Conversation.

U tom kontekstu, studija je pokazala da muslimanke koje nose islamsku odjeću (nikab ili maramu na glavi), u zemljama gdje ne živi većinsko muslimansko stanovništvo, često budu meta napada.

Također je istaknuto da je, prema američkoj studiji iz 2017. godine provedenoj na 40 muslimanskih žena, 85 posto njih bilo izloženo verbalnom nasilju, a 25 posto fizičkom nasilju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.