Italija: Strahuje se – 300 mrtvih

U Italiji je proglašen dan žalost, pošto je potonuo brod kod Lampeduze na kome je bilo oko 500 migranata iz Afrike.

Bar 103 tijela je nađeno, a mnoga se još nalaze na plovilu, koje je potonulo manje od jednog kilometra od obale. 

Ribarski brodovi i brodovi Obalske straže spasili su 151 osobu tokom jutra i do večeri izvadili 114 tijela, ali još 200 njih se vodi kao nestali. Većina migranata su bili iz Etiopije i Somalije, rečeno je u UN. 

Brod je potonuo pošto je vatra zahvatila brod i opšta panika putnika dovela do prevrtanja broda na nešto malo više od kilometar od kopna. 

“Samo tri od procijenjenih 100 žena koliko je bilo na brodu su spašene i niko od 10-toro djece. Dvije žena, žrtve, bile su trudne”, izjavila je Simona Mocareli iz Međunarodne organizacije za migracije u Rimu. 

Prema njenim riječima, većina nije znala da pliva. 

“Samo najjači su preživjeli”, rekla je ona za agenciju AP. Zvaničnik UN zadužen za ljudska prava migranata Fransoa Krepo izjavio je da je ova nesreća rezultat represivne politike prema ilegalnim imigrantima. 

“Do ovih pogibija nije trebalo da dođe”, rekao je on.Italijanska obalska straža, ribarski brodovi i helikopteri iz cijelog regiona nastavili su da tragaju za preživjelima. 

Brod od 20 metara, pretpostavlja se da je prevozio oko 500 ljudi iz Afrike, pretežno iz Somalije i žitelja Eritreje do italijanskog ostrva Lampeduza, gdje se nalazi veliki prihvatni centar za imigrante. 

Motor na brodu je otkazao pošto su isplovili iz libijske luke Misrata i u brod je počela da prodire voda, pa su putnici, pošto nisu imali nikakvo drugo rješenje da pozovu u pomoć, zapalili manju vatru kako bi dali znak drugim brodovima, ali gas se pomiješao sa vodom, pa se vatra proširila i putnici su u panici prešli na jednu stranu broda zbog čega se brod prevrnuo. 

Papa Franja, koji je Lampeduzu posjetio u julu, izrazio je žaljenje zbog ove nesreće, koju je italijanski premijer Enriko leta u poruci na društvenoj mreži Tviter nazvao “ogromnom tragedijom”. 

Italijansko tužilaštvo je otvorilo istragu pod optužbama za višestruko ubistvo, kao i podsticaj ilegalne imigracije. 

Ovo je jedna od najtežih nesreća u vodama Sredozemnog mora koje prelaze na hiljade imigranata svake godine iz Afrike, udaljene samo nešto malo više od 100 kilometara, u želji da se preko Italije domognu Evropske unije. 

Krijumčari taj put naplaćuju hiljadama dolara po putniku, prevozeći ih, obično, na pretrpanim brodovima jedva sposobnim za plovidbu i bez prsluka za spasavanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.