Izbjegavajte loše navike koje vas mogu koštati života

Začinjena hrana

Istraživanje kineskih znanstvenika sedam godina pratilo je prehrambene navike više od tri miliona ljudi, a pokazalo se da su zdraviji bili oni koji su šest dana u sedmici jeli bilo koji tip ljutih namirnica, za razliku od onih koji su konzumirali ljutu hranu tek jednom sedmično. Prema toj studiji, kapsaicin, glavni sastojak ljutih papričica, igra veliku ulogu u sprečavanju pretilosti, preventivno radi protiv karcinoma te ima antidepresivan učinak.

Ne družite se

Kako je objavljeno u časopisu Perspectives on Psychological Science, samoća može negativno utjecati na kvalitetu života. Proučavajući 70 studija o toj temi, znanstvenici su došli do zaključka da usamljenost može smanjiti životni vijek za 26 posto, a kod osoba koje žive same za čak 32 posto. Kao da ovo nije dovoljno loše, znanstvenici poručuju da su takve osobe sklone pretilosti, a znamo koliko je ona opasna za zdravlje.

Više sjedite nego što stojite

Ova loša navika za mnoge je teško promjenjiva jer su neki poslovi takvi da zahtijevaju puno sjedenja, ali zato se treba što više kretati u slobodno vrijeme. Na to će vas možda natjerati i istraživanje objavljeno u Annals of Internal Medicine, a znanstvenici su objavili kako dugosatno sjedenje potječe razvoj raznih bolesti, od problema sa srcem do dijabetesa tipa 2. Tu su i neke poveznice s povećanom šansom za obolijevanje od karcinoma i to od raka dojke ili raka jajnika u slučaju žena.

Duga putovanja na posao i povratak kući

Istraživanja su pokazala da duga putovanja na posao i povratak kući imaju loš utjecaj na krvni pritisak. Odnosi se to na vozače automobila i relacije koje su duže od 25 kilometara u jednom smjeru. Dakle, osim što ste u stresu jer se vozite u gužvi, duga relacija ima još jedan negativan utjecaj na zdravlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.