Izliječite pojavu kurjih očiju prirodnim putem

Kurje oči su stvrdnuta ispupčenja na koži nožnih prstiju. Tvrde kurje oči stvaraju se na prstima, dok se mekše pojavljuju između prstiju. Najbolji način uklanjanja kurjih očiju jeste sprječavanje njegove pojave. Gotovo po pravilu, one su posljedica nošenja tijesne obuće, koja nabija nožne prste i nadražuje kožu. Mnogi ljudi, posebno žene, nose previše tijesnu obuću, uvjereni kako im malo stopalo popravlja izgled, a to jednostavno nije vrijedno pretrpljenog bola. Ako ne možete spriječiti pojavu kurjih očiju, navodimo neke biljne metode i pripravke koji bi trebali pomoći. 

Sredstvo od rosopasa 

Riječ je o blagom biljnom pripravku kojeg možete sami pripremiti i koristiti za omekšavanje i uklanjanje kurijih očiju. Ljekovita biljka rosopas svjetski je poznata kao pouzdano sredstvo za uklanjanje kurijih očiju. 

Za ovaj pripravak vam je potrebno: 6 šoljica vode, 1 kašičica kalijeva hlorida, 120 grama svježeg nasjeckanog rosopasa i 1 šoljica glicerina. 

Vodu ulijte u tavu srednje veličine i dodajte kalijev hlorid. Stavite na vatru i miješajte dok se kalijev hlorid ne otopi. Maknite s vatre, dodajte rosopsad i pustite da odstoji dva sata. Vratite tavu na vatru i pustite da uzavrse. Smanjite vatru i ostavite da kuha na tihoj vatri 20 minuta. Pomoću sita ili žičanog cjedila procijedite tekućinu u posudu srednje veličine. Uklonite biljni materijal. Tekućinu vratite natrag u tavu i ostavite da kuha na tihoj vatri dok se količina tekućine ne smanji na količinu od 1,5 šoljice za čaj. Dodajte glicerin i pustite da i dalje lagano kuha, dok ne ostane 2 šoljice tekućine. Procijedite, prelijte je u bocu i ostavite na hladno mjesto. 

Ovu smjesu nanosite na kurje oči dva puta na dan – na primjer prije polaska na posao i pred odlazak na spavanje. 

NAPOMENA: kalijev hlorid može se nabaviti u trgovinama, u obliku komercijalne zamjene za kuhinjsku so

Smokva, papaja i ananas 

Kad je kralj Solomon dobio čireve, liječnici su za njihovo uklanjanje upotrijebili smokve; to je jedan od vrlo rijetkih opisa medicinske upotrebe ljekovitog bilja i u vjerskim knjigama. Smokve sadrže enzime za razlaganje bjelančevina, koji pomažu u uklanjanju neželjenih kožnih izraslina, uključujući kurje oči. Papaja i ananas sadrže slične enzime i sve tri vrste voća stoljećima uživaju ugled sredstava za uklanjanje kurjih očiju i bradavica. 

Otvorite svježu smokvu i unutrašnjim dijelom je preko noći ostavite da stoji preko kurjeg oka. Ujutro smokvu uklonite i stopalo uronite u vruću vodu. Nakon otprilike sat vremena pokušajte ukloniti kurje oko. Trebalo bi se prilično lahko skinuti, ali ako je potrebno, možete ga lagano istrljati plavućcem. Ipak, neki teži slučajevi mogu zahtijevati i četiri do pet noćnih liječenja. U nekim dijelovima svijeta poznat je i vrlo sličan postupak, ali sa upotrebom papaje, umjesto smokve. 

Vrba 

Vrba sadrži slične sastojke aspirinu (salicilate), koji ublažavaju bol. Ali, salicilati su i jake kiseline koje mogu pomoći u rastvaranju kurjih očiju i kožnih bradavica. Samo, ovu ljekovitu biljku upotrebljavajte oprezno, stavljanjem kašastog obloga od vrbove kore na kurje oko; nemojte dopustiti da biljka dođe u direktni dodir s okolnom kožom. S obzirom na svoju kiselost, salicilati mogu izazvati upalu kože. 

Zimzelen 

Ovo je jedan dobar izvor salicilata. Neki travari preporučuju ulje zimzelena za uklanjanje kurjih očiju, cisti i kožnih bradavica. Možete ga isprobati na kurjim očima, kako bi se omekšala stvrdnuta koža i ublažio bol. 

Važna napomena: kako biste izbjegli nadraživanje zdrave kože, ulje nanosite samo direkt+ktno na kurje oči, a ne na okolnu kožu. Ipak, zapamtite da ulje zimzelena (ili bilo koji proizvod koji ga sadrži) treba držati van dohvata djece. Njegov miris sličan metvici može biti vrlo izazovan, ali oralno uzimanje čak i najmanjih količina kod djece može izazvati fatalne posljedice. 

RECEPTI

OBLOGE S BRŠLJANOM – Dvije kašičice svježoh, stučenih ili izrezanih listova namočimo u decilitar vinskog sirćeta, te držimo preko noći na mjestu gdje se nalazi urje oko. 

OBLOGE S CRVENIM LUKOM – Luk pomiješamo s vinskim sirćetom i stavljamo dva puta na dan na bolno mjesto; držimo po dva sata. 

OBLOGE S BIJELIM LUKOM – sameljemo nekoliko čehni bijelog luka i gazom ih povežemo na bolnom mjestu dva puta na dan. Nakon šest dana napraviti toplu kupku i tada se tvrda koža obično sama oljušti. 

OBLOGE SA SMOKVOM – Pogođeno mjesto namažemo uvečer sokom od svježe smokve, te oblogu ostavimo preko noći. Tako radimo pet dana. Nakon toga pripremimo toplu kupku.

OBLOGE SA NASTRUGANIM KROMPIROM – obloge stavljati i držati preko noći. 

OBLOGE SA VRUĆOM SMREKINOM SMOLOM – držati 24 sata. Nakon toga oprati to mjesto, i ponoviti postupak. 

MJEŠAVINA SA POVRTNICOM I HRENOM – Pogođeno mjesto najprije namažemo uljem, zatim na njega stavimo krpu s naribanim korijenjem obiju biljki. Raditi to ujutro i naveče, a obloge držati po dva sata. 

ČAJNA MJEŠAVINA – POTREBNO JE: kičica, maslačak, metvica, peršun i stolinskik. Šest kašika mješavine ovih biljaka poparimo litrom kipuće vode. Ostavimo da odstoji pet minuta, procijedimo, zasladimo medom, te čaj pijemo više puta na dan. 

KUPKE – S OPARKOM TRINA OD SIJENA koji ne procijedimo. Prije kupke operemo noge u toploj slanoj vodi. 

PEPEO OD VRBE – se pokazao kao dobar narodni lijek za kurje oči. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.