Iznenadit ćete se: Pojedite šaku oraha i pričekajte 4 sata, evo šta će se dogoditi

Orasi, zdrave grickalice koje čuvaju zdravlje

Najnovija nutricionistička istraživanja pokazuju kako nas šaka oraha na dan štiti od razvoja srčanih bolesti. I dok se prije vjerovalo u onu staru poslovicu “Jabuka na dan tjera doktora van”, navedeno se može reći i za šaku oraha. Stručnjaci smatraju da svakodnevna konzumacija oraha poboljšava razinu zdravog kolesterola i kako održava elastičnost naših krvnih žila. Orasi će nakon 4 sata konzumacije poboljšati protok krvi u organizmu, i time potaknuti njegov bolji rad. Stručnjaci tvrde kako orasi pripadaju u skupinu najzdravijih namirnica na svijetu i kao takvi oni bi se češće trebali naći na planu i programu naše prehrane.

Sljedeći put kada idete u kupovinu oraha, sjetite se da su oni puno više od sastojka koji ide u kolač. Orah je po svojoj prirodi bogat nezasićenim masnim kiselinama, mineralima te vitaminima. U samo 30 grama možete pronaći sljedeće vrijednosti: 200 kalorija, 3,90 ugljikohidrata, 5 g proteina, 20 g masti, 20 mg kalcija, 0.72 mg željeza, mangan, bakar, magnezij, fosfor, vitamin B6. Orah je izvrstan izvor nezasićenih masnih kiselina i fitokemikalija. U orasima nalazimo na elagitanine, fitokemikalije koje su zaslužne za protuupalno i antioksidativno djelovanje.

Orasi, ljekovita svojstva

Zbog bogatih nutritivnih sastava, orasi posjeduju ljekovita svojstva koja pomažu našem organizmu. Oni sadrže omega-3 i druge zdrave masti – Svakako jedinstveni među orašastim plodovima, ovi orasi sadrže najveću količinu navedenih masnih kiselina. Znanstvene studije pokazuju kako su omega-3 masne kiseline dobre za rad našeg mozga i srca, te također smanjuju upale u tijelu. Opskrbljuju naše tijelo energijom – Samo 30 g oraha sadrži sve što Vam je potrebno za Vaše zdravlje. Porcija oraha će Vam osigurati potrebne proteine i vlakna, tvari koje su bitne za održavanje osjećaja sitosti. Orah je također dobar izvor magnezija te fosfora koji čuvaju našu koštanu masu i mišiće.

Slažu se s većinom obroka – Ako ste mislili kako orahe možete samo grickati, varate se. Nasjeckani se mogu koristiti u raznim predjelima, glavnim jelima ili salatama. Probajte ubaciti orahe u žitarice ili salatu i uvjerite se i sami. održavaju liniju – Konzumiranje oraha može smanjiti masnoću na trbuhu, barem tako tvrde najnovija istraživanja. Zahvaljujući bogatom udjelu proteina, vlakana i masti, oni će Vas održavati sitima i satima nakon obroka. Čuvaju kardiovaskularni sustav i srce – Brojna istraživanja naglašavaju kako je konzumacija oraha dobra za smanjenje rizika od srčanih bolesti. Konzumacija će smanjiti povišeni kolesterol i krvni tlak. U organizmu, sastojci oraha će čuvati tijelo od upala i poboljšati funkciju naših krvnih žila.

Orasi, upotreba u narodnoj medicini

Plod oraha sazrijeva već krajem rujna, no oni se mogu skladištiti i čuvati tijekom cijele godine. Čuvanjem na suhom, orah ne gubi svoju kvalitetu, kao ni ljekovita svojstva. Redovnom konzumacijom oraha smanjujemo razinu lošeg kolesterola, održavajući zdravlje kardiovaskularnog sustava i srca. Osim navedenog, orasi djeluju na koncentraciju i naše pamćenje. U narodnoj medicini, vidjet ćemo kako se koriste i mladi i zreli orasi. Mladi orah je bogat vitaminom C i jodom, pa ih se tradicionalno koristi za liječenje štitnjače.

Znamo kako je orahovac poznata žestica, no upravo ona ima ljekovita svojstva. Samo jedna čašica orahovca blagotvorno djeluje na naš želudac i pojačava protok krvi kroz organizam. U narodnoj medicini nalazimo i na čaj od oraha, koji se radi od listova. Njegova konzumacija čisti i jača našu krv, jača cjelokupni organizam i poboljšava rad naše probave. Može se koristiti za ispiranje rana, protiv čireva ili bubuljica, za ispiranje ustiju. Orah je također dobar lijek u slučaju proljeva, dovoljno je pojesti šaku oraha ili popiti čaj od oraha kako bi se stanje u organizmu stabiliziralo.

Izvor:arz.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.