Jagode i borovnice smanjuju rizik od srčanog udara

Jagode i borovnice sadrže brojne bioaktivne komponente koje imaju poželjne učinke na zdravlje.

Istraživanje provedeno na više od 93.000 žena potvrdilo je kako konzumacija navedenih može smanjiti rizik od srčanog udara u žena te su rezultati objavljeni u časopisu Circulation: Journal of the American Heart Association.

Autori studije su potvrdili da se konzumacijom jagoda i borovnica više od 3 puta nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnog događaja za 1/3. Nadalje, žene koje su najviše konzumirale jagode i borovnice imale su 32% manji rizik od srčanog udara u odnosu na žene koje su bobičasto voće konzumirale manje od jednom mjesečno ili koje su konzumirale drugo voće i povrće, a da nije bobičasto.

Objašnjenje učinka jagoda i borovnica na kardiovaskularno zdravlje leži u prisutstvu bioaktivnih komponenti, antocijana (flavonoidi) koji uzrokuju širenje te sprečavaju nakupljanje masnih naslaga u krvnim žilama.

Autori studije preporučuju konzumaciju bobičastog voća u sklopu dobro uravnotežene prehrane bogate i ostalim voćem, povrćem te cjelovitim žitaricama kao siguran način opskrbe svim nutrijentima potrebnim za ljudsko zdravlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.