Jedan sastojak može OPASNO da pokvari ukus RUSKE SALATE: Nije svejedno kako ga birate i kuvate, samo OVAJ NAČIN je pravi!

Jasno je da se brzo živi i da je svaka ušteda vremena dobrodošla, ali zamrznuto povrće nije adut za uštedu vremena jer ruska salata sa njim ima bljutav ukus i to jednostavno nije to.

Kada smo kod povrća, krompir za rusku vam možda deluje kao mačji kašalj, ali sada ćemo vam objasniti zašto morate da mu posvetite veliku pažnju, a za to smo savete potražili od jedne od naših najboljih food blogerki Maje Babić. Evo šta je o krompiru za rusku napisala Maja u okviru jednog od najboljih recepata za rusku salatu na domaćem internetu:

Odmerite i skuvajte 500 g krompira, a u samu salatu ode manje. Birajte što manje krompire, veličine jajeta, zato što će takvi moći da stanu u seckalicu za kuvana jaja. Ta spravica ume da bude od pomoći kod seckanja krompira, šargarepe i naravno, jaja, jer daje ujednačene kockice na relativno jednostavan način. Potrebna je dobra seckalica, ne neka mlitava kakve se često nađu po pijacama. Jedna takva pijačna mi se iskrivila bukvalno posle prve upotrebe, i to na jajima, dakle osnovnu funkciju nije vršila valjano. Imam jednu baš čvrstu koju sam nasledila od baka-svekrve, i jednu osrednje ali dovoljne čvrstine za koju se ne sećam odakle mi.

Za krompir je bitno i da se ne raskuva, 25 minuta kuvanja, ne više. Meri se vreme od početka ključanja vode, a nadalje voda treba tek blago da vri. Krompir kuvajte u ljusci. U vodu stavite dosta soli, recimo dve kašičice, da sam krompir ne bi bio bljutav iznutra. Kockice krompira u salatu stvaljate na samom kraju, kad ste sve ostalo spojili i izmešali da biste izbegli pretvaranje krompira u pire. Kockice svih drugih sastojaka nisu toliko sklone gubitku forme.

Kod krompira može da se desi da je loš, u smislu da se toliko raspadne tokom (pravilnog) kuvanja, da je jednostavno nemoguće iseći ga na kockice. Takav krompir jednostavno nemojte stavljati u rusku, jer će sve upropastiti. Da se ipak ne bi bacio, može se upotrebiti za neki proizvod od krompira, na lrimer piroške”, savetuje Maja Babić.

A kako vi pravite rusku – pišite nam u komentarima!

PREUZETO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.