Jesenske alergije: Olakšajte sebi uz pomoć ovih namirnica

Srećom, ove vrste hrane pomažu vam ojačati organizam i ublažiti najveće simptome.

1. Brokula i kupus

Brokula i kupus pripadaju porodici krstašica koje pomažu u odčepljivanju sinusa, a obiluju i vitaminom C koji se smatra čuvarom dobrog zdravlja. Istraživači su otkrili da 500 miligrama vitamina C dnevno može ublažiti simptome alergija. U stotinu grama brokule nalazi se čak 90 miligrama tog vrijednog vitamina, pa u svoju prehranu svakako valja uvrstiti zdrave glavice.

2. Zeleno lisnato povrće

Kelj, poriluk, zelena salata, blitva i špinat obiluje fitonutrijentima, a posebno karotenoidima koji jačaju imunitet. Ne jedite samo namirnice, već iskoristite i vodu u kojoj su se kuhali kao temeljac u pripremi druge hrane te tako dodatno ojačajte svoj organizam pred sezonskim prehladama i alergijama.

3. Crveni i bijeli luk

Bijeli i crveni luk bogat je izvor bioflavonida kvercetina koji djeluje kao prirodni antihistaminik, odnosno lijek za alergije. Jedite ga u prirodnom obliku (koliko vam to dopuštaju poslovne obaveze), a možete se poslužiti i suplementom s ovom hranjivom tvari.

4. Celer

Celer je namirnica bogata vitaminom C koji ublažava upalne procese u tijelu, a osim što je odličan saveznik u borbi protiv alergija, snižava krvni pritisak i smanjuje hronične bolove. Bez obzira preferirate li ga kuhanog ili sirovog, celer ne gubi svoja čarobna svojstva termičkom obradom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.