Jesu li dezodoransi opasni za zdravlje?

U posljednje vrijeme se dezodoransi predstavljaju kao najštetnije sredstvo koje nikako ne bi trebalo koristiti. Naši pazusi su prekriveni aksilarnim limfnim čvorovima u koje pomoću dezodoransa dolazi aluminijum i ostale kontroverzne hemikalije za koje mnogi ljekari tvrde da vode do raka dojke, piše Lifepressmagazin.

Pored toga, neke poznate ličnosti poput Kameron Dijaz i Džulije Roberts su javno progovorile protiv upotrebe dezodoransa govoreći kako je to loše za naše zdravlje. One savjetuju ljude da koriste neke prirodne alternative koje ne sadrže štetne supstance, a koje neutrališu loš miris. Takvi proizvodi su napravljeni uglavnom na bazi eterični ulja, kokosovog ulja i sode bikarbone.

Šta je u stvari istina?

Stručnjaci kažu da postoji sasvim osnovani razlog za brigu i da postoje neke poveznice između sastojaka u antiperspirantima i raka dojke, ali da još uvijek nije sprovedena ni jedna studija koja bi to dokazala. Možda je riječ o još jednoj zavjeri velikih kozmetičkih kuća koje žele sve da zataškaju? Dok ne stignu neki zvanični podaci ljekari savjetuju da pažljivo čitate sastojke koji se nalaze u vašem antiperspirantu i izbjegavate one koji sadrže disruptore hormona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.