Jesu li elektronske cigarete zaista bolje rješenje?

Ulazak u novu godinu mnogi započinju obećanjem da će prestati pušiti. Nije to nimalo jednostavna odluka stoga mnogi posežu za dostupnim proizvodima na tržištu kako bi pomoću njih pokušali održati snagu volje i ustrajati u svojoj odluci. Posljednjih godina sve se više priča o električnim cigaretama, takozvanim e- cigaretama.

Elektronska cigareta izgleda isto ili slično kao i obična cigareta, ali u njoj nema sastojaka kao što su katran, ugljični monoksid i stotine drugih hemijskih spojeva, već samo nikotin, propilen glikol ili biljni glicerol i određena aroma koja dolazi u obliku e – tekućine. Elektronsku cigaretu dozvoljeno je pušiti na mjestima gdje je obična cigareta zabranjena.

Elektroničke cigarete reklamiraju se kao zdravija alternativa duhanskim cigaretama, a malo istraživanje provedeno prošle godine pokazalo je da pušenje e- cigarete stvara neposredne promjene u dišnim putevima pušača.

Istraživači u Grčkoj otkrili su promjene na plućima zdravih pušača koji su koristili e- cigaretu nakon samo pet minuta, ali nije poznato kakve posljedice može ostaviti dugoročno pušenje e- cigarete, javlja Reuters.

No, neki naučnici, među kojima su i oni iz američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), upozoravaju da postoji previše neodgovorenih pitanja o sigurnosti tih proizvoda.

– Ovo je prvi dokaz da je samo jedna uporaba e- cigarete može imati akutne fiziološke posljedice, rekao je voditelj istraživanja Konstantin I. Vardavas, iz Centra za Globalnu kontrolu duhanskih proizvoda na Harvardu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.