Jorge Mario Bergoglio novi papa

Sada započnimo ovaj put. Biskup i Narod. To je put bratstva, ljubavi i povjerenja između nas, rekao je novi papa

Novi poglavar Katoličke crkve je 77-godišnji kardinal Jorge Mario Bergoglio iz Argentine.

On će nositi ime Francisko ili Franjo I. To je nakon više stotina godina prvi papa izvan Evrope. Inače, porijeklom je iz Italije i Isusovac je.

On se oko 20.25 sati pojavio na svečanom balkonu, te pozdravio između 200 i 300 hiljada vjernika iz svih dijelova svijeta koji su večeras okupirali Trg svetog Petra. Također, uputio je blagoslov vjernicima.

‘Braćo i sestre, dobro večer. Vi znate da je dužnost konklave da se da biskup Rimu. Čini se da su moja braća kardinali otišli čak na kraj svijeta da ga dovedu. Zahvaljujem vam se na prijemu. Hvala rimskoj zajednici. Prije svega, želio bih da se pomolim za našeg Benedikta XVI. Pomolimo se svi za njega. Da ga Bog Blagoslovi i da ga Bogorodica čuva’, kazao je novi papa, prenio je reporter AA.

Također, dodao je:

‘Sada započnimo ovaj put. Biskup i narod. To je put bratstva, ljubavi i povjerenja između nas. Molimo se uvijek za nas. Molimo se za čitav svijet. Molimo se da uvije bude jedno veliko bratstvo. Želimo da put Crkve, koji ćemo danas započeti, da to bude put prosvjetljenja u ovom divnom gradu’, kazao je.

Oko 19.07 sati nad Sikstinskom kapelom u Vatikanu pojavio se bijeli dim, što znači da je izabran novi poglavar Katoličke crkve.

Nasljednik Benedikta XVI, koji je odstupio s dužnosti krajem februara ove godine, izabran je nakon drugog današnjeg glasanja ukupno 115 kardinala.

Konklave, izbor novog pape, započele su jučer nakon što je održana tradicionalna misa u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.