Kako izvaditi krpelje

Idealno je vrijeme za boravak u prirodi, ali krpelji mogu da pokvare uživanje. Ako se niste namazali nekim sredstvom koje ih odbija, i ako ste se kući vratili sa jednim ‘članom porodice’ više, evo kako da ga se otarasite.

Krpelji mogu da prenesu Lajmsku bolest i zbog toga ih treba što prije ukloniti sa kože, isključivo pincetom.

Osim toga, treba obratiti pažnju i na to da li imate temperaturu, crvenilo na koži, da li osjećate malaksalost, imate probleme sa spavanjem. U tom slučaju se obavezno obratite ljekaru.

Kod ljekara možete da odete i ako ne želite da sami vadite krpelja, što se, zapravo i ne preporučuje. Uvijek je bolje da to uradi stručno lice.

Potrebno je koristiti “oštru” pincetu koja se postavi što bliže koži, zapravo mjestu na kojem se nalazi krpelj, koji nikako ne smijete pritiskati, gnječiti ili kidati. Kada se krpelj odstrani, mjesto uboda treba dezinfikovati.

Ukoliko je bio zaražen, simptomi se javljaju brzo, ali ima slučajeva da su se naznake bolesti pojavile i do mjesec dana kasnije.

Ukoliko se na mjestu uboda pojavi bubuljica i prstenasto crvenilo, odmah se obratite ljekaru jer je to siguran znak početne faze bolesti.

Zato, kada se iz boravka u priride vratite kući, obavezno dobro pregledajte cijelu kožu, naročito mjesta “pregiba” – koljena, prepone, ispod pazuha, ispod grudi.

Krpelji su sitni beskičmenjaci, paraziti koji piju krv svog domaćina i mogu se naći u svim krajevima svijeta. Predstavljaju veoma opasne prenosnike zaraznih bolesti od kojih neke mogu imati i fatalan ishod.

Mjere predostrožnosti su korišćenje, neposredno prije odlaska u prirodu, preparata protiv krpelja koji se prodaju u apotekama. Takođe, mogu od krpelja vas mogu zaštiti i duge nigavice i rukavi, kape i šeširi, obuća koja pokriva cijelo stopalo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.