Kako sigurno voziti po mraku

Svjetske analize govore da se skoro polovina saobraćajnih nesreća dešava noću. Uzroci su smanjena vidljivost, umor i pospanost vozača te manji obim saobraćaja, što stvara utisak sigurnosti i podstiče povećanje brzine, a smanjenje pažnje.

Osvjetljenje koje daju oborena ili velika svjetla ne može se porediti s dnevnim svjetlom. Noću se širina vidnog polja sužava, pogoršavaju se oštrina vida, jasnoća i brzina opažanja.

Procjena brzine

Dodatni problem predstavlja nemogućnost adekvatne procjene udaljenosti i brzine vozila koje dolazi iz suprotnog smjera.

Sve ove okolnosti koje otežavaju vožnju noću, dakako, postaju još izraženije u slučaju kiše, kada mokar asfalt doslovno “upija” svjetlost farova pa je vidljivost još manja, ili drugih vremenskih nepogoda koje same po sebi povećavaju faktor rizika.

Imajući u vidu sve opasnosti koje vrebaju, prvi i osnovni savjet kad je u pitanju vožnja noću na dužim relacijama i neosvjetljenim cestama je da je izbjegavate kad god to možete.

Kad već morate voziti noću, pridržavajte se nekoliko savjeta. Glavni preduvjet za sigurnu vožnju noću je održavanje dobre vidljivosti. Dakle, čistite vjetrobranska stakla i kućište farova.

Za osvjetljavanje ceste, po pravilu upotrebljavajte duga svjetla. Oborena palite prije mimoilaženja s drugim vozilom iz suprotnog smjera (na udaljenosti manjoj od 200 metara), kad pretičete dok ne dođete u ravan s tim vozilom, dok se krećete za drugim vozilom, kad idete ususret plovilu ili vozilu koje se kreće po šinama paralelno s cestom te kad naiđete na stoku, odnosno domaće ili divlje životinje.

Vrijeme reakcije

Vrijeme reakcije vozača se u noćnim uvjetima produžava u prosjeku za dvije sekunde zbog prilagođavanja oka na stalnu izmjenu svjetla i tame te konstantnog premještanja tačke fiksacije (oštrina vida). Zbog toga je jasno da treba voziti sporije nego danju.

Noću vozite bliže sredini kolovoza. Pratite i poštujte saobraćajne znakove i signalizaciju. Pri zaustavljanju, uvijek ostavite upaljena oborena svjetla. U slučaju kvara, uključite sve pokazivače smjera i postavite sigurnosni trokut što dalje od vozila na vidnom mjestu, a po mogućnosti ga osvijetlite.

Dobro je znati

Oborena svjetla osvjetljavaju put ispred vozila na dužini od 40 do 80 metara.

Duga svjetla trebaju omogućiti vidljivost na najmanje 100 metara.

Prilikom mimoilaženja, duga svjetla treba isključiti na oko 200 metara od vozila koje dolazi u susret.

Vozite sporije i poštujte ograničenja

Pojava zasljepljenja

Jedna od opasnosti prilikom vožnje noću je pojava zasljepljenja, koje se javlja ako gledate u svjetla vozila koje vam dolazi u susret. Jak i dugotrajan učinak zaslijepljenosti dovodi do opasnosti. Stoga, osnovno je pravilo da ne gledate u svjetla vozila koja dolaze iz suprotnog smjera. Pogled treba usmjeriti prema desnoj ivici kolovoza, smanjiti brzinu, pa čak, ako je to potrebno i okolnosti dopuštaju, zaustaviti vozilo u svojoj saobraćajnoj traci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.