Kako smanjiti rizik od raka prostate?

Istraživanje naučnika Univerziteta Harvard ukazuje na povezanost melatonina, odnosno hormona sna i manjeg rizika obolijevanja od raka prostate. 

Podaci prikupljeni od 928 muškaraca s Islanda sugerišu da je povišen nivo melatonina povezan s prosječno 75 odsto manjim rizikom za prisutnost uznapredovalog raka prostate. 

Ranija istraživanja su već pokazala da je smanjena prisutnost melatonina u kombinaciji s pomanjkanjem sna povezana s nizom zdravstvenih poteškoća, uključujući i povećanje rizika za rak dojke. 

Sudeći po najnovijem istraživanju objavljenom u žurnalu „Istraživanje prevencije raka“, kada je riječ o prevenciji raka prostate, benefiti soje i paradaiza mogu biti znatno jači ukoliko se kombinuju i mogu biti sjajna prevencija ovom oboljenju. 

Procenat muškaraca koji umiru od raka prostate smanjio se za petinu tokom posljednjih 20 godina zahvaljujući poboljšanju liječenja i tretmana. Vakcina koja bi trebalo da spriječi pojavu kancera prostate bi mogla da spasi hiljade života, a naučnici smatraju da su na korak od njenog pronalaska jer su uspjeli da otkriju protein koji zaustavlja rast tumora u 90% slučajeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.