Kina: Rodila bliznakinje u 60. godini

Šeng Hajlin, koja sada ima 63 godine, izgubila je 2009. godine svoju prvu ćerku – tada staru blizu 30 godina, od slučajnog trovanja gasom, objavio je list “Čajna dejli”, a prenijela agencija AFP. 
“Da bih preživjela i riješila se samoće, odlučila sam da u ovim poznim godinama rodim još jedno dijete”, izjavila je Šeng. 

Jedna vojna bolnica u gradu Hefej na istoku Kine je 2010. pristala da njoj i njenom mužu pruži mogućnost vantjelesne oplodnje. Ovakvi slučajevi su veoma rijetki u Kini, gdje je na snazi već više od 30 godina strogi zakon o jednom djetetu, koji će od sljedeće godine ipak biti ublažen. 

Mnoge zemlje u svijetu primjenjuju dobnu granicu do koje žena može da se podvrgne vantjelesnoj oplodnji, koja je manje efikasna što je žena starija. 

Šeng je 25. maja 2010. rodila djevojčice Džidži i Huejhuej, koje su bile teške 1,85 odnosno 1,45 kilograma, prenijeli su kineski mediji. 

Najstarija žena na svijetu koja je rodila dijete je Špankinja Marija del Karmen Busada Lara, koja je 2006. carskim rezom rodila dvojicu dječaka. Ona je tada bila stara 66 godina i 358 dana, a umrla je tri godine kasnije od raka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.