Koga plaši rezervni sastav policije Republike Srpske?

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske (RS), kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava entitetske policije.

Dok nadležni ovaj zakon pravdaju potrebom podizanja nivoa sigurnosti zbog povećanog priliva migranata, opozicija u ovom bosanskohercegovačkom entitetu na to gleda kao na davanje većih ovlaštenja policiji i zastrašivanje građana, a svoju zabrinutost zbog ovog zakona iskazale su i međunarodne institucije i strane ambasade.

Obrazlažući potrebu za donošenjem ovog zakon ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač pojašnjava da je to u svrhu podizanja sigurnosti uslijed povećanog priliva migranata.

“Moramo napraviti neke korake da budemo spremni da odgovorima na povećan broj ilegalnih migranata u Republici Srpskoj i da dalje održimo nivo bezbjednosti i zaštite imovine naših građana na nivou na kom je on sada. To jedino možemo da uspijemo sa rezervnim sastavom. Iz tog razloga u ovom zakonu je prijedlog rezervnog sastava. To je nešto što nam je neophodno da imamo jednu novu, dodatnu snagu. Ako bi mi sada iz našeg aktivnog sastava isključili par stotina ljudi i pošaljemo ih negdje na granicu, narušićemo bezbjednost u našim gradovima što opet ne smijemo da dopustimo”, pojašnjava Lukač.

Poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS-a Jelena Trivić ističe da to, čime ministar pravda ovaj zakon, nigdje u Zakonu ne stoji.

“Samo u jednoj rečenici je navedeno ovako: ‘Zbog različitih bezjednosnih izazova Zakonom se utvrđuju formalno-pravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije. To će svakako doprinijeti podizanju bezbjednosti na viši nivo’. Ako se ovo tiče migrantske krize, koji je to obim migrantske krize, koji nivo migrantske krize, kolika je to opasnost?, postavlja pitanje Trivić.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović smatra da stvarni cilj donošenja ovog zakona nije sigurnosne prirode, niti borba protiv kriminala, već dodatno zastrašivanje naroda i širenje terora. On se pita zašto se predviđa formiranje rezervnog sastava policije kada, kako kaže, ne funkcioniše ni ova postojeća.

“Kako je moguće da MUP (Ministarstvo unutrašnjih poslova RS) ima 5.000 policajaca, a da ne mogu da uhvate nijednog korumpiranog čovjeka. Sva se privreda raspala, država gubi milione maraka, svaki dan osvane jedna nova afera i, nažalost, niko se ne nađe iza rešetaka”, ocjenjuje Vukanović.

Za opoziciju u RS-u, osim potrebe za rezervnim sastavom, sporna su i široka ovlaštenja koja se daju policiji i pripadnicima rezervnog sastava.

Posebno je opoziciji sporan član 39 koji policijskom službeniku daje mogućnost da liši slobode osobu ako postoje osnova sumnje da je počinila krivično djelo i ako postoji bilo koji razlog naveden u Zakonu o krivičnom postupku RS-a.

Trivić upozorava da se ovim Zakonom dodaje 15. ovlaštenje službenim licima MUP-a “koje nije jasno definisano”.

“Moram reći da je lišenje slobode definisano jako nedorečeno, nesistematično, ostavlja puno prostora za tumačenje i mislim da će ovako definisano rješenje biti problem ne samo za građane, koji će osjećati strah, a trebali bi osjećati od svoje policije sigurnost, već će napraviti problem i policijskom službeniku, koji će imati sada preširoko i nedovoljno dobro definisano ovlaštenje i imaće dilemu kako da postupi”, smatra poslanica PDP-a, Jelena Trivić.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana