Kosovo razjedinjeno ka Berlinu

Premijer Kosova Ramu┼í Haradinaj sazivanje regionalne konferencije u Berlinu vidi kao su┼ítinsku promenu u dinamici odnosa Evropske unije (EU) prema regionu, navode─çi da postoji nova energija uo─Źi ove konferencije 29. aprila.

S druge strane, predsednik Kosova Ha┼íim Ta─Źi izjavio je da na kraju ovog doga─Ĺaja o─Źekuje uop┼ítenu retori─Źku izjavu koja ─çe prethodno biti usagla┼íena izme─Ĺu u─Źesnika a koja ─çe potvrditi evropsku perspektivu regiona.

Pojedini me─Ĺunarodni mediji, poput┬áDer Standarda, ve─ç su po─Źeli sa ‘predvi─Ĺanjima’ rezultata ove konferencije, koja ─çe okupiti predsednike i premijere regiona, a koja se odr┼żava u organizaciji nema─Źke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Kako ovaj dnevnik pi┼íe, cilj ovog sastanka je da se ideja o teritorijalnoj razmeni izme─Ĺu Kosova i Srbije du┼ż etni─Źke linije “zakopa”, a o─Źekuje se i da ─çe Merkel predlo┼żiti da sever Kosova dobije specijalni status preko Zajednice op┼ítina sa srpskom ve─çinom.

Za korekciju granice izme─Ĺu Kosova i Srbije, u sklopu kona─Źnog sporazuma o normalizaciji odnosa, do sada se zalagao predsednik Kosova Ta─Źi, odbacuju─çi mogu─çnost bilo kakve razmene teritorije. Me─Ĺutim, bilo kakvoj promeni granice o┼ítro se protivi premijer Haradinaj.

Haradinaj je nedavno pozvao predsednika Kosova na usagla┼íavanje stavova povodom sastanka u Berlinu. U suprotnom ─çe “pojasniti svoje stavove protiv podele Kosova”. Haradinaj je nedavno u javnosti potvrdio da se ve─ç du┼że vreme nije sastao sa Ta─Źijem.

Pisanja pojedinih me─Ĺunarodnih medija premijer Haradinaj vidi kao novu energiju uo─Źi samita. Kako je dodao, uo─Źi samita predstavi─çe se mnoge ideje i predlozi, koji nisu zvani─Źni.

“Kancelaraka Merkel mo┼że da pru┼żi neku zvani─Źnu ideju ili predlog, ali danas vidimo i po┼ítovane svetske medije sa mnogim idejama, ali tako ne─Źeg nema zvani─Źnog za stolom. Stoga, to shvatite kao proces”, kazao je Haradinaj u ─Źetvrtak na konferenciji za novinare.

Haradinaj, pre svega, nagla┼íava da se izme─Ĺu Kosova i Srbije treba posti─çi pomirenje, ┼íto za Kosovo, zbog pro┼ílosti, predstavlja kompromis.

“U sklopu tog pomirenja treba da se desi i recipro─Źno priznanje u okviru postoje─çih granica, a i ponovno uspostavljanje ekonomskih odnosa i slobodne trgovine. Pomirenje jeste vrsta kompromisa, dakle recipro─Źno priznanje, pomirenje nakon onoga ┼íto se desilo u pro┼ílosti. To nije zakonsko pomirenje, jer ne─çe biti zakonske amnestije, ali pomirenje jeste kompromis”, kazao je Haradinaj.

Ha┼íim Ta─Źi je saop┼ítio da ne postoji nikakva tajna agenda iza berlinskog sastanka te da se ne o─Źekuje predlog plana za sporazum Kosova i Srbije.

Pozdravljaju─çi inicijativu Nema─Źke i Francuske, Ta─Źijeva o─Źekivanja su da ─çe se na kraju izdati unapred usagla┼íena izjava o potvr─Ĺivanju evropske perspektive regionu te neophodnosti normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

On je dodao da bi za Kosovo bilo razo─Źaravaju─çe ukoliko Francuska i Nema─Źka i na ovom sastanku ne budu uspele da usaglase stavove o pitanju liberalizacije viza za Kosovo.

“Govoriti o evropskoj perspektivi Kosova, bilo i samo retori─Źki, vi┼íe je od hipokrizije”, napisao je Ta─Źi u objavi na Fejsbuku.

Kosovski analiti─Źar Artan Muhad┼żeri ka┼że da je sastanak u Berlinu od izuzetnog zna─Źaja, jer je va┼żan deo poslednje etape dijaloga. Kako isti─Źe, radi se o velikoj investiciji Nema─Źke i Francuske u razja┼ínjavanju pozicija i EU te Kosova i Srbije, s obzirom da je do sada “postojao veliki populizam na Kosovu i u Srbiji, a ─çutnja u EU”.

“Kako se pribli┼żavamo periodu kada se treba doneti kona─Źna odluka o sporazumu Kosova i Srbije, potrebno je da se odr┼że takvi sastanci kako bi se precizirali dalji koraci. Ovaj sastanak je od izuzetne va┼żnosti, jer ─çe pomo─çi jasnijem odre─Ĺivanju okvira okon─Źanja dijaloga Kosova i Srbije”, isti─Źe Muhad┼żeri.

Muhad┼żeri ukazuje da su o pitanju kona─Źnog re┼íenja podeljeni kako na Kosovu, tako i u me─Ĺunarodnoj zajednici. Isti─Źe da su do sada mnoge opcije bile u opticaju, dok se ubudu─çe mo┼że o─Źekivati da se te opcije smanje, a pojedine i poni┼íte, ┼íto zavisi od harmonizacije i balansiranja interesa velikih snaga, ali i Kosova i Srbije.

“Najrealnija opcija je da postoji jedan oblik priznanja Kosova od Srbije, iako ne odlu─Źno ve─ç implicitno. Bez tog priznanja nema unapre─Ĺenja Kosova i Srbije na putu EU, ali ni ─Źlanstva Kosova u UN-u. Bez priznanja nemogu─çe je re┼íiti konflikt Kosova i Srbije te omogu─çiti mir na Balkanu. S druge strane, za o─Źekivati je da ─çe se realizovati Zajednica op┼ítina sa srpskom ve─çinom i to bi bio veliki kompromis Kosova u zamenu za priznanje. Ali, mogu─çe je da do─Ĺe do drugih izmena, bilo o pitanju ustava i sli─Źno. Me─Ĺunarodna zajednica ─çe poku┼íati da postigne balans i obe strane moraju da dobiju politi─Źku korist”, zaklju─Źuje Muhad┼żeri.

Nedavno su u Pri┼ítini poslanici nema─Źkog Bundestaga izjavili da Nema─Źka podr┼żava dijalog Kosova i Srbije, ali da ─çe se suprotstaviti ideji o promeni granica, jer se, kako su rekli, problemi koji postoje ne mogu re┼íiti stvaranjem novih problema ne samo na Kosovu, ve─ç i u regionu.

(RSE)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐