Koha: Kosovo 12 godina nezavisno, a “5 minuta do 12” je za međunarodnu konsolidaciju

Kosovo u ponedeljak zaokružuje 12 godina od proglašenja nezavisnosti, a u “5 minuta do 12“ treba da preduzme poteze u cilju međunarodne konsolidacije i da napravi novi podsticaj domaćem razvoju, navodi se u tekstu Koha ditore.

Kako se navodi, očekuje se da će trinaesta godina državnosti odrediti kakve će zaista biti – spoljne granice i unutrašnja funkcionalnost, ali i međunarodni status Kosova.

„U velikoj meri to će zavisiti od procesa dijaloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom za koji se očekuje da bude zaključen istorijskim sporazumom, koji bi trebalo da bude potpisan ove godine. U međuvremenu, kvalitet upravljanja zavisiće od puta koji će slediti nova generacija političara, koja je došla na vlast početkom ovog meseca“, piše Koha.

Dalje se navodi, da je prošla skoro decenija procesa dijaloga između Kosova i Srbije.

„Sponzoriše ga Evropska unija, u početku je bio tehničkog karaktera, a zatim je postao politički. Njegovo zatvaranje za nekoliko meseci željno traži administracija predsednika SAD Donalda Trampa, ali i evropski lideri, poput nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona“, navodi se u teksu i ističe da kroz poslednju fazu dijaloga Kosovo želi da obezbedi mesto u Ujedinjenim nacijama, akt kojem bi trebalo da prethodi ukidanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, „koju Srbija i njeni saveznici i dalje koriste kao sredstvo za osporavanje državnosti“.

Podseća se i na opciju pregovora o granicama Kosova, koju je zastupao Hašim Tači, ali koja je na Kosovu odbijena.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana