Koliko je loše piti kafu na prazan želudac

Puno je dobrobiti povezanih s konzumiranjem kafe kada je u pitanju gastrointestinalni trakt, tvrdi gastroenterologinja, dr. Sunana Sohi.

Napitak se ocrnjuje, ističe, zbog količine kofeina i ako je dosta zašećeren, ali se u medicini koristi stoljećima.

Kafa utječe na nivo želučane kiseline na više načina. Kao rezultat toga, neki se ljudi mogu suočiti s problemima, primjera radi, dispepsijom, što je u osnovi probavna smetnja. No, ona se može lako riješiti izbjegavanjem kofeina ili, možda, uživanjem u šoljici omiljenog napitka uz hranu – objašnjava Sohi.
Sama kafa je kiselo piće. Kofein potiče proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za proizvodnju želučane kiseline. Iako taj spoj pomaže u pokretanju procesa probave, on također povećava kiselost u želucu. Konačno, fenoli, spojevi koji se nalaze u kafi, također doprinose nivou kiselosti crijeva.

Što se događa kada želudac “udari” kiselina?

Kafa ima pH vrijednost od oko pet, dok naša želučana kiselina ima pH oko dva, što ju čini kiselijom. Kao rezultat toga, naš bi želudac, koji je usput ispunjen i sluzi koja ga štiti, trebao moći podnijeti kiselinu koju uzrokuje ispijanje kafe – objasnila je gastroenterologinja, dr. Supriya Rao iz Bostona.
Međutim, zapravo sve ovisi o pacijentu.

Sve što jedete uzrokuje proizvodnju želučane kiseline, ali kafa proizvodi više. Dakle, ako se osjećate napuhano ili imate bolove u gornjem dijelu trbuha i mučninu nakon što ste popili kafu na prazan želudac, imate problem s tim – navodi Sohi.

Tu je teoriju potvrdilo i nekoliko studija, uključujući i onu objavljenu u Library of Medicine. Konkretno, prema istraživanju, kafa može pridonijeti opuštanju donjeg ezofagealnog sfinktera dopuštajući hrani da pobjegne u jednjak i izazove žgaravicu.

Pojednostavljeno rečeno, ispijanje kafe na prazan želudac povećava proizvodnju želučane kiseline.

Veći nivoi tekućine ne uzrokuju nikakve probleme mnogim ljudima, ali kod nekih mogu uzrokovati nelagodu. Ako spadate u tu grupu, ali se ne možete odreći svog prvojutarnjeg kofeinskog napitka, pokušajte ipak u njemu uživati ​ uz koji zalogaj hrane koja u tom slučaju služi kao amortizer.

Budući da je dokazano da stimulans pridonosi višim razinama proizvodnje želučane kiseline, šalica kave bez kofeina bila bi bolji izbor jer dovodi do manjih količina gastrointestinalne tekućine.

Odabir tamnog zrna umjesto svijetlog mogao bi pomoći vašem želucu, jer ima manje kiselosti. Proces prženja tamnijih zrna je dug, tako da gube puno kiseline – objasnila je Rao.

Cold brew također je opcija niže kiselosti, barem prema istraživačima sa Univerziteta Thomas Jefferson.

Hladno kuhane kafe na sve tri temperature prženja bile su nešto manje kisele nego njihove vruće kafe. Kako se temperatura prženja povećavala, ukupna tvitabilna kiselost (TA) svih kafa se smanjivala. Povećanjem temperature prženja, primijećeno je da se povećanje razlika u TA između hladne i vruće kafe lagano povećava, što ukazuje da prženje utječe na procese ekstrakcije – navodi se u studiji.

Također, ako imate problema sa dispepsijom nakon što ste popili kafu na prazan želudac, možda je najbolja opcija odabir potpuno drugačijeg kofeinskog napitka. Zeleni i crni čaj također imaju puno prednosti. Sadrže manje kofeina, pa su i manje kiseli.

izvor hayat.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.