Koliko je vašem djetetu potrebno sna?

Količina djetetovog sna zavisi od njega samog ali i od drugih određenih faktora, uključujući i dob djeteta. Evo nekoliko najosnovnijih smjernica:

1. Dijete dobi od 1 – 4 sedmice: 15 – 16 sati dnevno

Novorođenčad u pravilu spavaju oko 15 do 18 sati na dan, ali samo u kratkim razdobljima od dva do četiri sata. Budući da novorođenčad još uvijek nemaju unutarnji biološki sat, ili cirkadijanski ritam, njihova spavanja još uvijek nisu podjeljena na dnevni i noćni san.

2. Dijete dobi od 1 – 4 mjeseca: 14 – 15 sati dnevno

Beba od 6 sedmica već se polako smruje, pa će te tako vjerovatno primjetiti normalniji ritam u spavanju vaše bebe. Najduža razdoblja spavanja iznose od četiri do šest sati, a sada beba nastoji redovnije i  što više spavati u večernjim satima. Konfuzije oko dana i noći prestaju.

3. Dijete dobi od 4 – 12 mjeseci: 14 – 15 sati dnevno

Dok je do 15 sati je sna idealno, većina djece do 11 mjeseci spavaju samo oko 12 sati. Uspostavljanje zdrave navike spavanja je primarni cilj u tom razdoblju, jer je beba sada puno više društvena, a njena spavanja sve više nalikuju odrasloj osobi. Bebe uglavnom imaju tri drijemanja, starosti do 6 mjeseci. Jutarnje drijemanje obično počinje u 9 sati i traje oko sat vremena. Rani popodnevni drijemež počinje u 12 sati  do 14 sata i traje sat ili dva. Kasno poslijepodnevno spavanje može početi od 15 do 17 sati, koje varira od bebe do bebe u trajanju.

4. Dijete dobi od 1 – 3 godine: 12 – 14 sati dnevno

Što se vaše dijete više primiče dobi od 18 do 21 mjesec, ono će vjerovatno prestati praktikovati jutarnje drijemanje, tako da će spavati samo jednom dnevno. Iako djeca ove dobi  trebaju do 14 sati dnevno spavanja, oni obično spavaju samo oko 10. Većini djece od 21 do 36 mjesec starosti još uvijek je potrebno drijemanje jednom dnevno, koje može trajati u rasponu od jednog do tri i po sata. Djeca ove dobi obično idu u krevet između 19 i 21 sat i bude se između 6 i 8 sati.

5. Dijete dobi od 3 – 6 godina: 10 – 12 sati dnevno
 
Djeca u ovoj dobi obično idu u krevet između 19 i 21 sat, a bude se oko 6 i 8 sati ujutro, baš kao što su navikli dok su bili mlađi. Sa tri godine, većina djece još uvijek po danu spava oko 17 sati.

6. Dijete dobi od 7 – 12 godina: 10 – 11 sati dnevno

Dijete u ovoj dobi, s obzirom da ide u školu i da se druži sa svojim vršnjacima, ide u krevet sve kasnije i kasnije. Odlazak u krevet varira između 21 – 22 sata. Djeca u ovoj dobi prosječno spavaju oko 9 sati.

7. Dijete dobi od 12 – 18 godina: 8 – 9 sati na dan

Spavanje mora ostati od vitalnog značaja za zdravlje tinejdžera baš kao i onda kada su bili mlađi. Danas je čest slučaj da je mnogim tinejdžerima potrebnije više sna nego prethodnih godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.