Konačno otkriven ubica virusa HIV-a?

Čini se da su američki naučnici došli do vakcine koja uspješno štiti majmune od SIV virusa, ekvivalenta ljudskom virusu HIV koji izaziva neizlječivu sidu.

Najnovija studija objavljena je u časopisu “Nature”, a rezultati istraživanja su pokazali da je u slučaju devet od ukupno šesnaest majmuna vakcina protiv SIV-a bila djelotvorna, prenosi BBC. Isti princip trebalo bi sada primjeniti i na ljude i ispitati koliko vakcina može biti efikasna u sprječavanju širenja HIV-a.

Louis Picker, profesor sa VGTI Instituta Univerziteta u Oregonu tvrdi kako je iskorjenjivanje ovog, kao i bilo kojih drugih virusa, veoma težak posao, jer uvijek mogu postojati ćelije koje su izmakle analizi.

Tim naučnika radio je sa veoma agresivnom vrstom virusa pod nazivom SIVmac239, koji je i do sto puta smrtonosniji kod majmuna nego što je HIV kod ljudi. Majmuni zaraženi virusom umirali bi u prosjeku poslije dvije godine. Iako su i poslije ovog vakcinisanja pojedini majmuni izgubili bitku protiv virusa, u slučaju više od polovine posmatranih životinja koje su primile vakcinu, situacija je bila znatno bolja.

“U dobrom dijelu slučajeva, uz veoma stroge kriterije, došli smo do situacije u kojoj u tijelu majmuna nije ostao nijedan trag virusa”, navodi Picker.

Vakcina je zasnovana na drugom virusu, citomegalovirusu (CMV) iz porodice herpesa, koji je upotrebljen kako bi se odbrambeni sistem majmuna pokrenuo na borbu protiv molekula SIV-a. Naučnici su prvo vakcinisali macaque rhesus majmune, nakon čega su ih izložili SIV-u. Uočili su da se u početku virus brzo stabilizuje u organizmu i širi se još brže. Ali već sa prvom reakcijom organizma i njegovog odbrambenog sistema, virus je bivao uništen.

Majmuni koji su pozitivno reagovali na vakcinu, nakon vakcinacije bili su otporni na virus narednih godinu i po do tri godine.

Profesor Picker objašnjava da njegov tim i dalje radi na tome da otkrije razlog zašto je vakcina radila samo u slučaju devet od šesnaest majmuna.

“Razlog bi mogao biti u tome što je SIV veoma patogen virus, i ovo je najbolje što možemo da postignemo. Bitka je još u toku, i za sada je rezultat takav da polovina slučajeva daje pozitivne rezultate, dok u polovini slučajeva majmuni nažalost umiru”, kazao je on.

Ono što javnost najviše interesuje jeste to da li bi se iste, ili slične vakcine mogle koristiti i na ljudima , s obzirom na to kolika je sličnost SIV i HIV virusa. Kako bi došli do tog otkrića, profesor Picker navodi da je potrebno da se uvjere da je njihov proizvod sto posto bezbjedan, jer bi rizik bio suviše velik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.