Konjufca: Kosovo ove godine neće tražiti članstvo u Interpolu

Ministar spoljnih poslova Gljauk Konjufca izjavio je da Kosovo ove godine neće podnositi zahtev za članstvo u Interpolu, prenosi Zeri.

Konjufca je rekao da se Kosovo mora pripremiti za prijavu i članstvo u Interpolu, ali da za sada to neće učiniti kako ne bi pretpreli još jedan neuspeh.

„Moramo da obavestimo nadležne institucije da se Kosovo ove godine neće prijaviti za Interpol. To su nam predložili međunarodni partneri“, rekao je Konjufca.

Pokušaji Kosova da se pridruži Interpolu traju od 2010. godine kada Izvršni odbor te organizacije nije uzeo u obzir zahtev koji je podnela Priština.

U toku 2015. i 2016. godine Kosovo je podnelo zahteve za članstvo u Interpolu ali oni nisu uključeni u dnevni red zasedanja Generalne skupštine. Sledeće 2017. godine Kosovo je povuklo zahtev zbog nedovoljne podrške da bi u novembru 2018. tokom zasedanja Generalne skupštine u Dubaiju većina zemalja članica Interpola glasala protiv prijema Kosova u tu organizaciju.

Prošle godine Kosovo se povuklo iz rasprave za članstvo u Interpolu na zasedanju Generalne skupštine u Čileu.

Na toj sednici 194 zemlje članice trebalo je da raspravljaju o zahtevu koje je Kosovo podnelo u januaru iste godine, ali je Priština povukla kandidaturu i najavila da će se ponovo kandidovati sledeće godine.

Saradnju sa Interpolom Kosovo ostvaruje preko UNMIK-a na osnovu memoranduma iz 2002. godine koji je još na snazi.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana