Koristila sam bakinu metodu u bašti i NAKON 3 DANA IZAŠLA MI JE MRKVA!

Ako imamo malu baštu, posadimo što više, jer je domaće povrće mnogo ukusnije i zdravije od onog koje kupujemo u prodavnici. Šargarepa je jedno od naših najzdravijih povrća, ne propustite je!

 
 

Sadnja šargarepe nije najlakša, jer male sjemenke vrlo često niču jedno pored drugog i moraju se orezivati. Vrtlari početnici svakako ne bi trebali saditi mrkvu, jer ona zahtijeva više pažnje od, na primjer, luka ili rotkvice.

 

Ovu metodu sam naučila od svoje bake, a pošto znam kako je lako saditi šargarepu, svake godine imam svoj organski usev.

 

Kako je baka to uradila?
Učio je da ako želimo šargarepu barem 3 sedmice ranije i ne želimo toliko raditi sa rezidbom kao u slučaju tradicionalne sadnje, onda treba isprobati ovaj način.

Na taj način će šargarepa izaći prije nego što se pojavi korov i ne moramo brinuti da li ćemo je izvući kao nježne izdanke.
Stavite sjemenke u platnenu vrećicu i zavežite je šparogom. Ne stavljajte previše sjemenki u to, najvažnije je da imaju mjesta, da se ne gnječe.

Ukopajte u zemlju cca. Jama duboka 30 cm, stavite vreću u nju i prekrijte je zemljom. Nakon 10-ak dana izvadite vrećicu iz zemlje i vidjet ćete da je sjeme proklijalo.

Stavite sve sjemenke u zdjelu i pomiješajte sa kukuruznim škrobom. Na taj način će biti lakše sijati sjeme na veće udaljenosti, jer će njihova masa zbog klijanja biti veća, a i škrob će ih donekle prekriti.
Nakon što posijete proklijalo sjeme, prekrijte ga zemljom i vidjet ćete da će nakon 3 dana iz zemlje niknuti prve zelene klice.

Ova metoda je mnogo brža i efikasnija, vrijedi pokušati.

tudasfaja.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.