Korupcija na visokom nivou i dalje predstavlja problem na Kosovu

Nedavne optužbe protiv bivšeg zamjenika ministra pokazuju da se tužioci te zemlje ne plaše krivičnog gonjenja visoko rangiranih službenika za korupciju, kažu službenici Prištine, ali analitičari i dalje stavljaju vladin proces pod znak pitanja.

Januz Kastrati, bivši zamjenik ministra trgovine i industrije Kosova, optužen je da je podređenima naredio da u službenu državnu delegaciju, koja putuje u SAD, uključe neke građane Kosova kako bi im pribavio vize za SAD.

Kastrati je optužen za zloupotrebu položaja, a njegovo suđenje je u toku.

Liridona Kozmaqi, glasnogovornica državnog tužilaštva na Kosovu je rekla da kosovski tužioci ne oklijevaju da se bave slučajevima korupcije na visokom nivou.

“Državni tužioci podigli su optužnice protiv čelnika u svim kosovskim institucijama, bez obzira na njihovu poziciju ili nivo,” rekla je Kozmaqi.

Međutim, ne slažu se svi s time.

“Glavni je problem da ta borba protiv korupcije još nije započela, posebno na najvišim nivoima,” rekla je Merita Mustafa, ekspert za borbu protiv korupcije pri Demokratskom institutu Kosova.

Mustafa je rekla da je, na osnovu nivoa korupcije u državi, broj istraga i optužnica minoran i u suprotnosti sa službenim izjavama o posvećenosti vlade borbi protiv korupcije.

“Problem je što su se pravna tijela na Kosovu do sada bavila najslabijim [zvaničnicima] i onima koji su najviše diskreditirani,” rekao je Avni Zogiani, izvršni direktor Cohua, kosovske nevladine organizacije koja radi na problemima korupcije.

Zogiani vjeruje da su službenici Demokratske partije Kosova (PDK) premijera Hashima Thaçija nekažnjivi.

Petrit Zogaj, izvršni direktor kosovskog pokreta FOL, za SETimes je rekao da nekoliko zvaničnika optuženih za kriminal, kao što su bivši ministar prijevoza Fatmir Limaj i bivši zamjenik premijera Bujar Bukoshi, niti su bliski Tačiju, niti ga kritiziraju.

“Teško je reći da se u svim slučajevima protiv korupcije bori sistematski,” rekao je Zogaj.

Međutim, prema riječima Kozmaqijeve, “Državni tužioci su posvećeni borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije na svim nivoima, bez razlika.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.