Sin ponovo u majčinom zagrljaju nakon 18 mjeseci potrage

Lejla Kurtović iz Zenice u Turskoj pronašla sedmogodišnjeg sina Dinu kojeg je oteo vlastiti otac.

Životna drama dječaka Dine Kurtovića iz Zenice i njegove majke Lejle uspješno je okončana. Majka i sin ponovo su zagrljeni, nakon što su godinu i po bili razdvojeni.

Lejla  je prije 18 mjeseci prisilno odvojena od tada petodogodišnjeg sina Dine, a ovih dana uspjela je pronaći svoje dijete.

Sve je počelo nakon što se Lejla razvela od Seada Kurtovića. Sud je starateljstvo nad Dinom dodijelio Lejli. Majka ovog dječaka svom bivšem mužu dozvolila je da u julu 2011. Dinu odvede u Dubrovnik na tri dana, ne sluteći da je to možda posljednji put da vidi svoje dijete. Nakon što tri mjeseca ništa nije znala ni o Seadu i ni o Dini, Lejla je počela tražiti pomoć.

U razgovoru s novinarom agencije Anadolija, majka Lejla prisjetila se najgoreg perioda u svom životu i otkrila detalje o nestanku i pronalasku malog Dine.

Najprije se obratila nadležnim policijskim organima prijavivši Dinin nestanak. Nakon toga, uz pomoć porodičnog prijatelja Samira Selimhodžića, saznala je da je otac Sead odveo Dinu u Tursku. Pokušavali su doći do nekih informacija, ali uzaludno. Tada je odlučila kontaktirati sarajevsko sjedište Regionalne direkcije agencije Anadolija za Balkan. Ispričala je svoju životnu dramu, a Anadolija je objavila vijest u Turskoj.

„Najviše uz pomoć agencije Anadolija pronašla sam Dinu. Dobili smo dojavu da su Sead i Dino viđeni u jednom mjestu u Turskoj. Otišla sam u to mjesto, uzela svoje dijete i vratila se nazad. Nakon samo par dana što je objavljena vijest u Turskoj, dobili smo prve informacije o Dini“, pojasnila je Lejla.

Osoba od koje su dobili informaciju da se Dino nalazi u mjestu Malkara bila je iznenađena da dječak u Bosni i Hercegovini ima majku.

„Dino i njegov otac su bili prihvaćeni kao da su sami na svijetu. Moj bivši muž je tako i predočio, kao da su sami. Provjerili smo informacije koje nam je dala ta osoba i odmah smo otišli u Tursku. On nas je sačekao na aerodromu, otišli smo do mjesta gdje je bio Dino, prijavili slučaj policiji i uzeli Dinu. Sve je trajalo nekoliko dana“, rekla je Lejla.

Sa suzama u očima prisjetila se prvog susreta sa sinom Dinom nakon godinu i po.  Odmah ju je prepoznao, a za njega je susret bio veliki šok. U Zenicu su se vratili 24. februara. Dino je prepoznao sve stvari koje nije vidio 18 mjeseci, a jedini problem mu predstavlja to što je malo zaboravio bosanski jezik.

„Volim mamu i mnogo, mnogo sam je poželio“, kazao je za Anadoliju danas sedmogodišnji Dino.

Agencija Anadolija vijest o potrazi za dječakom Dinom objavila je u Turskoj 12. februara, prisjetio se Samir Selimhodžić.

„Obratili smo se agenciji Anadolija, jer smo doznali da bi nam mogli pomoći. Lejla je dala intervju i vijest je puštena u Turskoj, a 15. februara na Facebooku nam se obratila osoba sa lažnim profilom koja nam je rekla da ima informaciju gdje se nalazi Dino“, istakao je Selimhodžić.

Od tog dana održavao je redovan kontakt sa izvorom informaca o Dini, a nakon tri dana dobio je Dininu fotografiju i uvjerio se da čovjek govori istinu. Obavijestio je Federalnu upravu policije, gdje su mu rekli da nastavi kontakt sa tom osobom.

„Dobio sam njegov broj telefona i još nekoliko fotografija dječaka. Odlučili smo da odemo u Tursku i stupili smo u kontakt sa policijom u mjestu Malkara gdje se nalazio Dino. Prije toga smo obavijestili našu ambasadu, ambasadora Damira Džanku i diplomatu Jasminku Ustamujić. Nakon što je policija u Malkari provela sve istražne radnje, utvrdili su da se dječak i njegov otac nalaze u tom gradu“, pojasnio je Selimhodžić.

Lejlin bivši muž Sead Kurtović u Turskoj je zatražio azil, navodeći da je bio borac Armije BiH, da su mu svi poginuli u ratu, da je Dinina majka umrla i da nemaju nikog živog u Bosni i Hercegovini. Nakon što je turska policija, zajedno sa Ministarstvom pravde u Ankari i Ministarstvom pravde BiH, izvršila provjere i saznala da je Dinina majka živa, Lejla je dobila dozvolu da preuzme sina i vrati se kući.

Godinu i po trajala je agonije majke Lejle. Sada je ponovo zajedno sa svojim sinom, a novinaru agencije Anadolija kazala je kako nikad više malom Dini neće dozvoliti da se od nje odvoji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.