Kosovo kao nezavisna država

“To će se postići pominjanjem Deklaracije o nezavisnosti, mišljenja Međunarodnog suda pravde i Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN”, naveo je on. Kosovska opozicija se međutim protivi namerama kosovske vlade da prihvati da se Kosovo u regionalnim forumima predstavlja uz spominjanje Rezolucije 1244.

“Kosovo će biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država, uz pominjanje rezolucije o proglašenju nezavisnosti Kosova koja je donjeta 17. februara 2008, mišljenja Međunarodnog suda pravde koji je potvrdio da je proglašenje nezavisnosti bilo u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucije (Saveta bezbednosti UN) 1244”, izjavio je Hašim Tači.

On je za albansku televiziju “Top čanel” nagovestio da je takav sporazum postignut juče u Prištini tokom sustanaka zamjenika državnog sekretara SAD Vilijama Bernsa sa najvišim zvaničnicima Kosova.

Generalni sekretar pokreta Samoopredeljenje Dardan Molićaj rekao je za prištinske medije da Kosovo treba da bude predstavljeno kao Republika Kosovo, bez ikakvih fusnota ili naznaka i da je za taj pokret neprihvatljivo da se prilikom predstavljanja Kosova u fusnoti navodi Rezolucija 1244.

“Ako Vlada prihvati ovakav stav, Samoopredeljenje će početi da organizuje opštenarodne proteste zbog takve odluke. Na narodu je da smjeni sadašnju vlast”, rekao je Molićaj za RTV 21.

Potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmeti Isufi je rekao da je sadašnja vlada počela razgovore bez ikakve platforme i cilja koji treba postići, i da je ovaj prijedlog dio takve politike Vlade.

“Mi ćemo iskoristiti sve institucionalne mogućnosti da onemogućimo takvo predstavljanje zemlje. Pozvaćemo na interpelaciju zamjenicu premijera Editu Tahiri, premijera i sve druge, da poslanicima objasne ovakve odluke”, kazao je Isufi.

Posjetu zamenika američkog državnog sekretara Vilijama Bernsa Kosovu oni ocenjuju kao pokriće za vlasti na Kosovu da kažu da su donjeli takvu odluku zbog zahteva SAD.

Evropska unija je saopštila da će sledeći susret delegacija Kosova i Srbije u pregovorima o tehničkim pitanjima biti u utorak, 21. februara.

Predstavnici Kosova će na tom sastanku gde će regionalno predstavljanje biti jedina tema, izneti prijedlog kakav je danas predstavio Tači.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.