Kosovo najsiromašnija država u Evropi

U izvještaju se navodi da su nezaposlenost i nedostatak kvalitetne radne snage uzroci toga što je Kosovo ocjenjeno kao najsiromašnija država u Evropi, u kojoj građani žive sa nesigurnim prihodima.

Čak i kada se ponudi posao uslovi su nepovoljni, posebno za mlade i ženski pol. Stopa zaposlenosti mladih ljudi je uznemirujučih 9,8 %.

I ovoga puta se od naših institucija očekuju da unaprijede proces sprovođenja zakona da bih poboljšali svoju ekonomiju.

“Da bi podiglo ekonomiju, Kosovo treba sve svoje napore fokusirati na sprovođenje zakona. Na taj način bi povećalo investicije, kao jedan od glavnih uslova za ekonomski rast”, stoji u izvještaju.

Na Kosovu je lociran i napredak u drugom kvartalu 2011. godine na polju pravnih i institucionalnih struktura u cilju jačanja tržišne ekonomije, reforme koje su podržane iz projekata svjetske banke, što je reflektovalo na to da se Kosovo visoku ocjenu u međunarodnom izvještaju “Doing Business”.

Međutim, i povrh svega izvještaj “Snapshot Kosova” navodi da je Kosovo i dalje jedna od najlošijih zemalja u regionu po pitanju stvaranja povoljne klime za investiranje i biznis.

“Slabe institucije, nedostatak kapaciteta, komplikovani propisi, nejasnoće oko imovina, su i dalje prepreka u aktivnostima privatnog sektora”, stoji u izvještaju.

Izvještaj u krajnosti kritikuje putnu infrastrukturu kao i sistem transporta, dok se vlada naše zemlje hvali investicijama u tom pravcu.

U izvještaju se naglašava da obrazovni sistem ne daje učenicima adekvatne programe preko kojih će doprinijeti stvaranju radnih sposobnosti prema zahtjevima tržišta.

“Kosovo i dalje troši vrlo malo u ovom sektoru, manje od prosjeka svih zemalja Evropske Unije. Obrazovni sistem ima za cilj da stvori kvalitet na svim nivoima”, stoji u izvještaju.

Pomenuli su i energiju, za koju su rekli da problemi u ovom sektoru ne ometaju razvoj biznisa i protoku investitora.

U ovom izvještaju su išli do detalja te su napisali da Kosovo ima problem sa zagađenjem zraka, pogotovo u industrijskim zonama, na kraju su naveli i to da nerješeno pitanje statusa Kosova ostaje jedan od glavnih prepreka za podizanje zemlje u socio-ekonomskom smislu kao i u procesu evropskih integracija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.