Pobijedite depresiju prirodnim putem

1. Vježbajte

Iako možda nekada nećete željeti da ustanete iz kreveta, a kamoli da vježbate, fizička aktivnost je jedan od najboljih načina da se razmrdate i oslobodite stresa, ljutnje, a i kilograma. Potrudite se da u toku dana uradite bar neku vježbu.

2. Jedite redovno i zdravo

Teško je jesti zdravu hranu u teškim trenucima, naročito jer tada pribjegavamo “hrani za utjehu”. Međutim, redovni i zdravi obroci kao što su proteini, zdrave masti, voće i povrće, snabdijevaju vaš mozak prirodnim supstancama koje su dobre u borbi protiv depresije. Hrana sama po sebi može biti lijek, naročito ako je zdrava i ako je kombinujete sa vježbanjem.

3. Vodite dnevnik

Kada ste u depresiji, nije vam ni do čeg,a a naročito do razgovora o tome kako se osjećate. Niko ne može u potpunosti da vas razumije, a ponekada ni vi ne možete da obasnite tačno kako se osjećate. Pokušajte da stavite na papir svoje misli i osjećanja i tako shvatite šta se zapravo dešava i kako da se izborite sa tim.

4. Riblje ulje

Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju su se pokazale kao dobre u borbi protiv depresije. Tablete koje sadrže riblje ulje su povezane i sa prevencijom dijabetesa i srčanih oboljenja, kao i poboljšanjem metabolizma i raspoloženja.

5. Izbjegavajte šećer i prerađene ugljene hidrate

Šećer i ugljeni hidrati su loši ne samo za depresiju, jer utiču na raspoložene i hormone, već i za vašu kilažu i kožu. Kada iz ishrane izbacite šećer i ugljene hidrate, tijelo i um će vam biti zahvalni.

6. Ne povlačite se u sebe

Kada ste u depresiji, nemate želju da budete u društvu i želite da budete sami. Međutim, samoća samo povećava depresiju. Provođenje vremena sa nekim može vam pomoći da se bolje osjećate.

Depresija je ozbiljno zdravstveno stanje koje ne treba uzimati zdravo za gotovo. Ukoliko primijetite znake depresije koji traju duže od dvije nedjelje, pokušajte da primijenite neke od gore navedenih savjeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.