Kosovo od Srbije očekuje pomoć u traženju nestalih


Cilj je podizanje opšte svjesti o tome kako sudska medicina doprinosi ostvarivanju ljudskih prava i pravne zaštite svih građana. Konferenciji su prisustvovali predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, bivša predsjednica Finske, Tarja Halonen, ministar pravde Hajredin Kući te šef kancelarije EU na Kosovu, Samuel Žbogar.

Jahjaga je tom prilikom izjavila da, koliko god je teško, toliko je tretiranje pitanja nestalih tokom rata i bolno, pitanje koje predstavlja “teško ratno naslijedstvo, a još je nepravičnije da i nakon 15 godina poslije rata nastavljamo da tražimo mjesta na kome se nalaze naši građani”.

“Bitka za nestale postaje jedna od najtežih boli u društvu, koja vezuje našu prošlost sa sadašnjošću i koja određuje našu budućnost. Svakoga dana tražimo odgovore za porodice naših nestalih, umorne duše koje lutaju 15 godina u traženju odgovora od svih kako bi se njihove boli okončale, kako bi smo okončali naš opšti bol”, kazala je ona.

“Naši građani hoće da znaju mjesto nalaženja i žele pravdu. Ne osvetu. Pomirenje ima smisla samo onda kada se zatvore teške ratne rane. Dakle, treba da otvorimo jedno novo poglavlje na Balkanu, ne kako bismo zaboravili ono što se dogodilo, već kako se nikada ne bi ponovilo ono što se desilo”, dodala je Jahjaga.

Ona je dodala da su brojne inicijative i pokušaji kosovskih institucija i porodica da se objelodani sudbina nestalih, nailazile na nespremnost institucija Republike Srbije za neophodnu i korisnu saradnju.

“Države su odgovorne onoliko koliko poštuju pravdu i koliko ispunjuju međunarodne konvencije i norme. Mi želimo rješenje, a rješenje treba da pronađemo zajedno, ne skrivajući prošlost i zločine. Nemoguća je autentična saradnja na ovom polju bez obuhvatanja institucija Republike Srbije, koje će pokazati spremnost da daju odgovore o mjestima na kojima se nalazi više od 1.600 tijela naših građana”, zaključila je ona.

Specijalni predstavnik EU, Žbogar, naglasio je da nije dovoljno urađeno u vezi sa pitanjem nestalih lica i pozvao na zajednički rad u narednom periodu.

“Potreban je zajednički rad između različitih institucija na Kosovu. Zajednički rad je potreban i između državnih institucija i civilnog društva kao i članova porodica. Zajednički rad je potreban između predstavnika Prištine i Beograda. Potrebna je razmjena iskustava između svih susjednih zemalja koje se bave ovim pitanjem”, rekao je Žbogar.

U cilju podrške kosovskim vlastima da ojačaju svoje kapacitete, EU je Odjeljenju za sudsku medicinu (OSM) obezbjedila IPA pomoć u obliku stručnosti i opreme, saopšteno je iz ureda EU na Kosovu. Povećavanjem tehničkih i administrativnih kapaciteta OSM, projekat pomaže Odjeljenu da postane potpuno operativno.

Amra Zejneli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.