Kosovo prestiže BiH na svim poljima

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je odluku Evropske komisije da preporuči Vijeću ministara EU otvaranje pregovora o članstvu Srbije.

– Za cijeli region poruka je ista: rezultati donose napredak i pomak u evropskim integracijama. Cilj članstva u EU je realan i ostvariv. To je lekcija koju posebno dobro trebaju proučiti lideri BiH – poručio je on u razgovoru za „Dnevni avaz“.

 Kosovo će početi svoj evropski put praktično s obje noge. Očekujete li neke prepreke na tom putu?

– Kosovo se već suočava s istim problemima koji predstavljaju osnovnu prepreku i drugim državama koje teže članstvu EU, a to je uvođenje vladavine prava i borba protiv sistemske korupcije. U ovom domenu se Kosovo suočava s velikim izazovima i manjkom kapaciteta institucija da rade svoj posao uspješno.

Međutim, politička dinamika na Kosovu zdrava je i sve glavne političke partije imaju čvrst konsenzus oko strateškog cilja članstva u EU. Glavni izazov EU je kako na najkvalitetniji način pomoći institucijama Kosova da ispune sve uvjete iz Mape puta za viznu liberalizaciju. Smatram da je nedopustivo ostaviti građane Kosova u izolaciji još dugo vremena.

 Kada je BiH u pitanju, čini se da je sve jasno – uvjerljivo smo na posljednjem mjestu integracija. Šta biste poručili bh. političarima?

– Vodeći se pozitivnim primjerom iz regiona, politička elita u BiH trebala bi se zastidjeti i konačno početi reagirati vodeći svoje građane put Evrope, a prekidajući put širenja nacionalizma, podjela i sijanja straha. Dobrih primjera i dokaza drugačije prakse ima u okruženju. Ulazak Hrvatske u EU, pregovori Crne Gore, datum za Srbiju… ukazuju da su potrebne promjene Ustava, nadležnosti, odgovornosti… Ekonomija u ovakvim uvjetima nefunkcionalne države ne može preživjeti.

Kosovo pretječe BiH po lijevoj i desnoj strani, dok ista ta BiH ne priznaje njihove pasoše, koje priznaju čak u Srbiji! Nažalost, kao što sam već nekoliko puta napominjao, političku elitu BiH ne zanimaju interesi građana. Građani će se ili probuditi i uzdrmati političku elitu koja se ponaša krajnje neodgovorno ili će naći drugu, drugačiju političku elitu.

 Koliko, po Vama, BiH može izdržati ovu samoizolaciju?

– Mislim da BiH već dugo “ne izdržava” ta samoizolaciju! Pogledajte samo ekonomske indikatore i stepen nezaposlenosti… Tu situaciju ne bih nazvao “izdržavanjem”, već godinama koje su pojeli i jedu skakavci. Odnos prema slučaju “Sejdić-Finci” je ilustracija (ne)sposobnosti, (ne)odgovornosti i zastarjelosti političara BiH. U kojem stoljeću to oni žive?

 Šta su mogući izlazi – neka vrsta političke revolucije? Daljnje propadanje i raspad? Ili nešto treće?

– Politička volja i dogovor! Bez obzira na domaće i međunarodne pritiske, političari izbjegavaju napraviti teške političke izbore i time oni sami postaju ključni problem zemlje. Ako BiH ne želi učiti od Kosova, neka proba od Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

 Poruke građanima BiH 

– Uloga koju građani BiH imaju u političkom sistemu daleko je ispod njihovog potencijala za građansku aktivnost. Prošle godine igranje pragom tolerancije građana počelo je eskalirati protestima, štrajkovima…

Ono što bih preporučio građanima BiH jeste da koriste svoje biračko pravo i ne biraju “manje zlo”. Također, njihova uloga građanskog aktivizma se ne smije svoditi na kafanska i kućna okupljanja, gdje će u četiri zida kritizirati vlast i izražavati nezadovoljstvo, već da traže glasno, kroz građanski aktivizam, odgovorno ponašanje svojih političkih lidera – ističe Kacin.

 Budimirovo hapšenje pokazuje da ima pomaka

– Hapšenje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira pokazalo je da nema nedodirljivih. Načelo pravne države jedan je od osnovnih principa koji vladaju u EU i to je svakako pohvalno. No, ono što je bitnije jeste poruka građanima BiH da barem neke institucije rade i da je tu možda došlo do pomaka. Je li to stvarno tako, moći ćemo vidjeti po završetku istrage.

Pogledajte šta i koliko je smogla Srbija uz političku volju potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića. Iako Srbiji tek predstoji izgradnja suštinski nezavisnih i efikasnih institucija – prije svega pravosuđa – tamo nema više nedodirljivih.

Dakle, uspjeh je moguć. Neophodno je djelovanje u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, jer bez ovoga nije realno očekivati strana ulaganja, bez kojih nema radnih mjesta ni budućnosti za mlade generacije – prokomentirao je Kacin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.