Zelene beretke: Nikada nećemo zaboraviti naše heroje

U bivšu Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu stigla je delegacija iz manjeg bh. entiteta gdje su položili cvijeće i upalili svijeće. U koloni su se nalazila tri autobusa i sve protiče bez ikakvih incidenata.

Iz Pododbora Vlade RS za obilježavanje značajnijih historijskih događaja ranije je najavljeno da se očekuje dolazak 200 osoba, međutim, na skupu se pojavilo jedva 50-ak osoba.

Kao i prethodnih godina, ovom događaju prisustvovali Petar Đokić, Staša Košarac, Aleksandra Pandurević… I ovaj put su predstavnici iz RS pokušali ispolitizirati slučaj oko Dobrovoljačke tražeći da Tužilaštvo BiH ponovo pokrene istragu te uhapsi sve aktere tog događaja, uprkos tome što je Haški tribunal donio presudu da u toj ulici nikada nije počinjen zločin dok je Tužilaštvo BiH prošle godine obustavilo istragu.

Pripadnici Zelenih beretki, njih svega 20-ak, stigli su u bivšu Dobrovoljačku nešto prije 10.00 sati. Položili su cvijeće i obilježili godišnjicu stradanja svojih saboraca nakon čega su se ubrzo razišli.

U trenutku kada je delegacija iz RS polagala cvijeće, desetak pripadnika Zelenih beretki se okupila s druge strane Miljacke kod mosta Drvenija. Razvili su dvije zastave s ljiljanima i pjevaju pjesmu “Jedna si jedina”…

Oni već 21 godinu 3. maja obilježavaju godišnjicu smrti heroja koji su odbranili Sarajevo od agresora.

Faruk Delić, predsjednik Patriotske lige KS, rekao je da su 2. i 3. maj najznačajniji datumi za Sarajevo i cijelu BiH.

Ponovio je da je na ovaj datum osujećen plan agresora da porobi građane Sarajeva. Dodao je da se obilježavanjem stradanja pripadnika bivše JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj želi izjednačiti žrtva i agresor.

Po njegovim riječima, međunarodna zajednica je jasno dala do znanja da u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj nije počinjen nikakav zločin.

“Neće biti nikakvih provokacija. Mi činimo danas ono što smo činili godinama unazad. Ovi koji tu dolaze u posljednje tri godine nas ne zanimaju. Tu smo da se prisjetimo naših heroja i šehida”, rekao je Ekrem Topić Topa, branilac Sarajeva.

Podsjetimo, prošle godine policija je ove dvije skupine odvojila kordonima. Uprkos tome, došlo je verbalnih uvreda, ali bez većih incidenata. Portparol MUP-a KS Irfan Nefić najavio je da će policija poduzeti široke mjere osiguranja kako bi sve prošlo u najboljem redu. U bivšoj Dobrovaljačkoj primijetno je veliko prisustvo policije, ali sve protiče mirno i dostojanstveno.

U Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine stradalo je sedam i ranjeno 14 osoba. Tužilaštvo BiH je obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj Dobrovoljačka. Među njima su Jovan Divjak i Ejup Ganić.

Iako je istraga protiv 14 osoba obustavljena, iz Tužilaštva BiH je najavljeno kako se istraga o Dobrovoljačkoj nastavlja dok se ne pronađu počinioci i odgovorni za ubistvo sedam i ranjavanje 14 osoba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.