Kosovo sa Britanijom počinje pregovore o SSP-u

Ministarka evropskih integracija, Vlora Çitaku je u srijedu dočekala britanskog ambasadora, Ian Cameron Cliffa, u sklopu prve posjete poslije zelenog svjetla od strane Evropskog savjeta za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju.

Na sastanku se razgovaralo o budućim pregovorima koje će Kosovo započeti sa Evropskom Unijom, kao i o aktuelnim pitanjima u zemlji, kao i posljednjih događaja oko porasta azilanata sa Kosova.

U kontekstu integracija, razgovaralo se o detaljima u okviru priprema za početak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ispunjavanje zakonodavnog paketa kao i liberalizaciji viznog rezima.

Çitaku je istakla posvećenost Vlade Kosova da se nosi sa odgovornostima i rastućim obavezama prema evropskoj uniji.

Istovremeno u kordinaciji sa institucijama Kosova ćemo učiniti sve da spriječimo ilegalnu migraciju u zemljama Evropske Unije, koja je dostigla preveliki rast ovih mjeseci, rekla je ministarka Çitaku.

Sa druge strane, ambasador Cliff je izjavio: “Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da pomaže Kosovu na vašem putu evropskih integracija, i da će odnosi između naše dvije zemlje jačati”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.