Kriza u eurozoni još nije prevaziđena

„Fiskalni pakt EU je važan korak. Mi smo se opredijelili za štednju, u EU, kao i u Austriji. Međutim, to može biti samo prvi krak. Morali smo da stvorimo osnove da pomoć EU ne postane bure bez dna odakle se vadi novac“, objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku „Esterajh“, prenosi Tanjug.

Ocjenjujući da je Austrija do sada dobro savladavala krizu, koja se može porediti onom iz 1930-ih godina, Fajman je podvukao da ona još nije prevaziđena. Prema njegovim riječima, za prevazilaženje krize potrebni su održiva privreda, kao i investicije u privredni rast i radna mjesta.

“Borbu protiv nezaposlenosti mladih EU mora da postavi u vrh prioriteta”, izjavio je Fajman i dodao da se EU ne smije „prepustiti onima koji odustaju od socijalnih vrijednosti i kao uzore uzimaju Kinu ili Indiju“.

„Jednostrana štednja bila bi jako opasna i uništila bi Evropu koju poznajemo. Protiv toga se borim i zato se zalažem za porez na finansijske transakcije, jer privredni rast zahijteva doprinose“, objasnio je on.

Fajman je istakao da dosadašnja pomoć Grčkoj možda nije dovoljna.

„Ne vjerujem onima koji tvrde da znaju da je ona dovoljna. Sudbina Grčke će zavisiti od toga da li je moguće tokom više izbornih perioda održiti oštre mjere štednje. Svi u EU moramo pokušati sve da podržimo taj put“, podvukao je on, dodajući da to važi i za Portugal, Italiju i Španiju, koje daju povod za brigu.

Fajman je naglasio da bi bilo neozbiljno tvrditi da paket pomoći EU ne treba proširivati, jer bi to moglo biti potrebno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.