Kršćani iz poštovanja zatvaraju restorane tokom ramazana

Kršćanske porodice u Sulejmaniji u Iraku iz poštovanja prema muslimanima i ramazanu, zatvaraju restorane tokom vremena posta, javlja agencija Anadolija.

Pastor Pawlo Delolyo iz Sulejmanije posti zajedno sa svojim komšijama muslimanima kako bi im ukazao poštovanje i osjećaj zajedništva i bratstva.

Prema tvrdnjama njegovih komšija, Delolyo ustaje na sehur svaki dan i posti tokom dana kao i ostali muslimani u komšiluku.

“Postim kako bih na taj način doprinio približavanju dviju vjera, ali i jačanju bratskih veza sa muslimanima. Postom želim pokazati da kršćani imaju iskrene namjere prema muslimanima sa kojima žele da žive u slozi i miru”, rekao je Delolyo.

Pastor Eymen Aziz Hormiz kazao je da je ramazan dobra prilika da se ojača saradnja i dijalog između muslimana i kršćana.

“Tako i naš prijetelj pastor Pawlo Delolyo obavlja post kako bi pokazao toleranciju i osjećaj zajedništva prema muslimanima i prema islamu”, rekao je Hormiz.

Istakao je da kršćani u toj zemlji stoljećima žive u miru i slozi sa komšijama muslimanima.

“Do sada u ovom gradu nikada nismo imali problema s muslimanima, sve smo zajedno radili i sarađivali”, kazao je Hormiz.

Komšije muslimani u gradu Sulejmaniji ističu da cijene pažnju komšija kršćana koji pokazuju visok osjećaj tolerancije i tokom svetog mjeseca ramazana.

Glasnogovornik Unije islamskih učenjaka Iraka Jafer Givani izjavio je da su kršćani u Sulejmaniji njabolji primjer kako se može graditi suživot među različitim vjerama.

“Post pastora Delolya pokazuje nam svima kako su jake veze između islama i kršćanstva. Ovo je dobar primjer kako se može produbiti saradnja dviju vjera”, istakao je Givani.

U gradu Sulejmaniji u Iraku živi oko 250 kršćanskih porodica dok je ukupna populacija grada oko jedan milion.

U Iraku čija ukupna populacija broji oko 31,1 miliona nalazi se oko 1,5 miliona kršćana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.