Krvavi obračun: U parlamentu Ukrajine zastupnici se potukli tokom rasprave (FOTO)

Na današnjoj sjednici Parlamenta najgore je prošao zastupnik Vladimir Malyshev koji je u tuči udaren u čelo, a krv mu se slila niz lice. 

Na mjesto događaja brzo je stigla ekipa Hitne pomoći, dezinficirala mu ranu, a nakon toga je sjednica nastavljena.

Uprkos protivljenju opozicije budžet je izglasan.

Također, pristalice ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča odobrile su zakon protiv antivladinih protesta. To je izazvalo žestoku kritiku opozicije i zatezanje tenzija na ulicama Kijeva gdje već mjesecima borave demonstranti.

Zakon je podržalo 235 od 50 parlamentarnih zastupnika. Na osnovu tog zakona svako neodobreno postavljanje šatora, bina i pojačivača zvuka na javnim mjestima u Ukrajini bit će kažnjivo zatvorom do 15 dana ili novčanom kaznom do 640 dolara.

Također, oni koji pružaju podršku demonstracijama i organizatorima demonstracija mogu biti kažnjeni pritvorom do deset dana ili platiti blizu 1.300 dolara.

Podsjetimo, u novembru su izbili masovni protesti u Ukrajini jer je predsjednik Janukovič odbio potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom te naglasio da Ukrajina želi bolje odnose sa Rusijom, a ne sa EU.

I dalje nekoliko stotina osoba kampuje na centralnom trgu prijestolnice Kijeva ili u javnim zgradama na susjednim ulicama.

Inače, haos u Parlamentu u Ukrajini traje danima. Prije nekoliko dana opozicioni zastupnici nisu dozvolili predsjediku Verhovne rade Volodimiru Ribaku da priđe govornici, a zatim su rižu bacali po dvorani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.