Kupus liječi grlobolju i skida kilograme

Ljekovitost kupusa poznata je još od davnina. Ovo zeljasto povrće bogat je izvor vitamina C, E, K i B te sumpora, kalcija i željeza, a donosi i niz zdravstvenih pogodnosti. Preporučuje se da ga jedete cijele godine, a posebno zimi.

Osnažuje imunitet – Stotinu grama svježeg kupusa sadrži 40 miligrama vitamina C, što je polovina dnevne preporučene doze. U njemu su i znatne količine beta-karotena te minerala kalija, željeza i magnezija. Najljekovitiji je sirov ili ukiseljen, a gubi zdrave kvalitete termičkom obradom.

Štiti dišne puteve – Sok od kupusa liječi plućne bolesti, a ako ga grgljate, umanjit će vam bol u grlu. Pomaže u čišćenju dišnih puteva kod bronhitisa ili astme.

Potiče probavu i mršavljenje – Čak 92,5 posto kupusa čini voda, pa se smatra dijetetskom namirnicom. Sa samo dvadesetak kalorija u 100 grama preporučuje se osobama koje su na dijeti. Ima i visok postotak celuloze pa potiče rad probave i smanjuje nadutost.

Čuva zdravlje želuca – Kupus sadrži sulforafan, organski spoj koji čuva gastrointestinalni trakt od vraćanja želučanog sadržaja prema gore u jednjak (refluks kiseline). Eliminira i bakteriju Helicobacter pylori, koja je glavni uzročnik čira na želucu. Po decilitar soka od kupusa treba popiti tri puta dnevno, prije obroka.

Smanjuje upalu – Ovo povrće ima snažna protuupalna svojstva. Kupus izvlači gnoj iz rana i dezinficira ih, smiruje opekotine, ekceme i akne, ublažava oteknuća i ozebline, kao i migrene. Također, ublažava depresiju i tjeskobu, poboljšava koncentraciju, a istraživanja su pokazala i da djeluje preventivno protiv raka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.