Kurti ipak prihvata ministra kojeg će predložiti Srpska lista

Pobednik na vandrednim parlamentarnim izborima održanim 6. oktorba na Kosovu, lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, više puta je izjavio da neće praviti koaliciju sa Srpskom listom i da će predložiti samo „lojalne srpske političare na Kosovu”, ali kako saznaje Balkan.info, izgleda da se već predomislio u svom stavu, prenosi Zeri.

Balkan.info saznaje da je Kurti preko međunarodnih posrednika poslao poruku da će prihvatiti za svog ministra onog kog predloži Srpska lista, ali da zvanično ne želi da ima formalnu koaliciju.

Kurti je zatražio od Srpske liste da iznese zahteve, ali oni su odbili da razgovaraju preko međunarodnih posrednika, poručivši da će, ukoliko se ne poštuje Ustav Kosova, slučaj biti prosleđen Ustavnom sudu, navodi se u tekstu.

Prema Ustavu, srpski ministar mora biti izabran uz saglasnost većine srpskih predstavnika u Skupštini Kosova, a većina srpskih poslanika su iz Srpske liste.

Ako Vlada Kosova smanji broj ministarstava na 12, tada će samo jedan ministar iz srpske zajednice biti deo izvršne vlasti, a ukoliko broj ministarstava bude veći, srpska zajednica će imati više ministara.

Očekuje se da će to takođe biti Kurtijevo prvo obećanje, koje on neće ispuniti, navodi se u tekstu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana