Kurti ne odustaje od ideje ujedinjenja s Albanijom

Govoreći u emisiji Specijal na KTV Aljbin Kurti je govorio o “istorijskoj intenciji Albanaca za nacionalnim ujedinjenjem”, i da se to ne može dogoditi u Evropskoj uniji. Kako prenosi Koha, lider Samoopredeljenja rekao je da će, ako postane premijer, poštovati kosovske simbole, ali da na sastancima sa Albanijom neće “gledati na čijoj je strani zastava, nacionalna ili državna”.

“S vladom Albanije nećemo gledati na čijoj je strani zastava, nego ćemo imati sporazume, ne za kameru, već za sprovođenje. Zajedničko tržište, zajednički civilni registar, privredni registar, zajedničke vladine odbore za spoljne poslove. To su teme koje ću tretirati sa premijerom Ramom pored putnog pravca Đakovica – Skadar”, rekao je Kurti.

Što se tiče nacionalnog ujedinjenja, on smatra da se to ne može dogoditi u EU i da može postojati ideja o federaciji.

“Ne mogu reći da će se nacionalno ujedinjenje desiti u EU. Tamo se ujedinjujemo sa Dancima, Austrijancima i Špancima. Ovde se mora dogoditi naš savez. Koristio bih frazu Arbera Džaferija “Istorijsku intenciju Albanaca za ujedinjenje”. Mi ne biramo ujedinjenje, nego ujedinjenje bira nas. Mi smo Albanci takvi kakvi smo i zbog namere ovog ujedinjenja. Ne postoji drugi narod u kojem postoji lično ime Baškim/Ujedinjenje. Ova istorijska intencija je ono što nas čini takvim”, objašnjava Kurti.

On je istakao da Ukšin Hoti ima tačnu tezu da nacionalno ujedinjenje i evropsko ujedinjenje međusobno se ne zamenjuju niti isključuju.

“Dodao bih da se Kosovo i Albanija trebaju približiti, integrisati u pravcu ujedinjenja i idejom o federaciji. Kao i Nemačke, sa decentralizacijom institucija. Imali bismo Institut za istoriju u Prizrenu za ceo albanski narod. Univerzitet umetnosti u Peći, mineralogije u Mitrovici. Univerzitet turizma u Valoni ili Draču. Ustavni sud imao bi sedište u Skadru”, navodi lider Samoopredeljenja.

Prema njegovim rečima, ideja predsednika Hašima Tačija o korigovanju granice sa Srbijom je zasnovana na ideji da “nakon što država propadne treba da se ujedinimo s Albanijom“.

“Ne verujem da ujedinjenje treba da bude zbog neuspeha, već kroz uspeh. Po ovom pitanju sam sasvim u suprotnim pozicijama sa predsednikom. On je rekao da ova zemlja ne može da opstane i da nema nade, pa po tom osnovu da vrati Rankovićev poklon, pa da se ujedinimo sa Albanijom. Ja mislim suprotno, uspeh Kosova ujedinjuje nas s Albanijom, a ne njen neuspeh“, dodao je Kurti.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana