Lažni ministar Adil prevario 27 građana za 40.000 eura

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Adila Ježa jer je prevario 27 građana za iznos od 80.000 KM obećavajući da će im završiti posao u raznim firmama, među ostalima u GRASU i “BH Telecomu”, te u ministarstvima I drugim preduzećima.

 Uzimao i certifikate

Prema optužnici koju zastupa kantonalni tužilac Sanin Bogunić, a koju je potvrdio Općinski sud u Sarajevu, Jež je tokom proljeća 2009. godine pa nadalje, predstavljajući se kao savjetnik ministra odbrane BiH, obećao A. B. da će joj pomoći u rješavanju stambenog pitanja. U više navrata od nje je uzeo u različitim apoenima oko 4.000 KM kao i iznos od oko 18.400 KM u certifikatima.

Tokom juna 2010. godine, predstavljajući se kao ministar u Vladi FBiH, obećao je Š. P.  pomoći u dobivanju finansijskih sredstva od boračke organizacije te ga je na taj način prevario za oko 500 eura.

Obećavajući F. P. prije tri godine da će mu pomoći oko zamjene stana, prvo je od njega uzeo 2.000 KM, a zatim u više navrata i oko 4.700 KM.

Tokom jeseni 2010. godine, tvrdeći da će mu pomoći oko zaposlenja u Javnom preduzeću GRAS Sarajevo, od Š. H. uzeo je oko 4.500 KM.
Krajem 2010. godine obećao je da će pomoći oko povrata i otkupa stana G. D. te je od nje uzeo oko 2.300 KM.

Predstavljajući se kao uposlenik u Vladi, tokom 2011. godine prevario je A. R. za oko 1.800 KM, obećavajući da će mu pomoći u vezi sa zaposlenjem. U februaru iste godine od E. A. je uzeo 5.200 KM, obećavajući mu pomoć oko penzionisanja.

 Zanatski radovi

U maju 2011. godine, predstavljajući se kao penzionisani general Armije BiH, od S. C. je na ime pomoći oko zaposlenja uzeo oko 1.800 KM.

Tokom ljeta iste godine, predstavljajući se kao uposlenik Vijeća ministara BiH, obećao je da će pomoći oko penzionisanja i zaposlenja A. Š. te mu je uzeo oko 1.200 KM. Tog ljeta je, predstavljajući se i kao ministar u Vladi FBiH, obećao pomoći u zaposlenju E. P., A. J. i E. J. te sređivanje donacije i drugih vrsta pomoći, te je na to ime od S.J. zahtjevao i dobio vršenje zanatskih radova u protuvrijednosti od oko 2.000 KM i uzeo 300 KM.

Tada je prevario i A. K., od kojeg je, obećavajući da će mu zaposliti suprugu, uzeo oko 12.200 KM. U septembru 2011. godine lažnim prikazivanjem činjenica o okolnosti da će pomoći oko zaposlenja kćerki oštećenog S. G., u više navrata uzimao je novac u različitim apoenima do iznosa od oko 2.350 KM.

U januaru ove godine radi stjecanja protupravne imovinske koristi, predstavljajući se kao zaposlenik Općine Novi Grad, a tvrdeći da će mu pomoći oko zaposlenja u “BH Telecomu” od  M. T. uzeo je oko 1.700 KM.

Jež je, također u januaru prošle godine, predstavljajući se kao uposlenik Vlade Kantona Sarajevo, prevario i F. M. za 3.000 KM obećavajući mu da će mu pomoći oko zaposlenja.

U martu iste godine prevario je O. G. za 650 KM, obećavajući da će mu pomoći oko penzionisanja.

Tokom ljeta 2012. godine, tvrdeći da će pomoći oko zaposlenju N. Dž., snahe oštećene E. Dž., i  reguliranja statusa penzije E. Dž. u više navrata od nje je uzimao novac u različitim apoenima, do iznosa od oko 500 KM.

U julu 2012. godine, predstavljajući se kao ministar za izbjegla i raseljena lica u Vijeću ministara BiH, prevario je F. S. za oko 1.000 KM obećavajući da će joj zaposliti kćerku. U septembru je prevario M. K. za 2.300 KM obećavši da će mu pomoći oko reguliranja radnog staža.

U oktobru je, pak, obećao zaposlenje E.K. te od nje i njenog muža tražio i uzeo 200 KM. U istom mjesecu, predstavljajući se kao savjetnik u Vijeću ministara BiH, obećao je pomoći oko zaposlenja Ž. B., kćerke oštećene R. B., te je od nje uzeo 2.000 KM.

U oktobru je, predstavljajući kao bivši general Armije BiH, prevario i A. B. za oko 150 KM tvrdeći da će mu pomoći oko zaposlenja.
Početkom novembra 2012. godine obećao je da će pomoći kod upisa na fakultet A. M. te je od njegove majke preuzeo dokumentaciju i 200 KM.

 Dovoljno mu bilo i 50 KM

U septembru 2012. godine, predstavljajući se kao savjetnik u Vijeću ministara BiH i da će mu pomoći oko zaposlenja, od oštećenog je uzeo 50 KM. Sredinom oktobra prošle godine radi stjecanja protupravne imovinske koristi, lažnim prikazivanjem činjenica o okolnosti da će pomoći S. T. oko zaposlenja njenog sina i od nje je uzeo oko 50 KM.

Rješavanje poslova u banci

Tvrdeći da je uposlenik Vijeća ministara BiH, obećao je da će pomoći u rješavanju određenih poslova u banci oštećenom H. M. te je od njega uzeo 500 KM. Obećao je F. G. da će mu pomoći da se zaposli na mjesto asistenta na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu te je od njega uzeo 1.450 KM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.