Lečite prostatu prirodnim putem

Probleme sa prostatom ima većina muiškaraca koji zađu u 50-te ili 60-te godine života. Ublažiti ih možete i prirodnim putem, pravilnom ishranom i biljem. Read more at http://lifepressmagazin.com/zdravlje-2/bolesti/lecite-prostatu-prirodnim-putem/#2EqsObr8APy2Ps18.99

Najčešće se javlja uvećana prostata, upalna infekcija i u najgorem slučaju rak prostate. Benigna hiperplazija prostate (uvećana prostata) je toliko česta da je neki stručnjaci već smatraju normalnom pojavom kod muškaraca starijih od 60 godina.

Stvara se pritisak na mokraćnu cev, pa je mokrenje otežano i bešika slabi. Još neki od simptoma su: često i otežano mokrenje (posebno noću), nemogućnost da se bešika isprazni do kraja, peckanje prilikom mokrenja, bolovi u mošnicama, …

Ove simptome, naravno, nikako ne treba ignorisati, jer mogu da se pogoršaju, postanu bolniji i izazovu komplikacije poput infekcija bešike i bubrega.

Nezdrava ishrana, previše gaziranih pića, alkohol mogu da godinama pogoršaju stanje.
Prvi korak je da napravite neke izmene u ishrani. Dva puta sedmično preporučljivo je da jedete ribu bogatu omega 3 mastima (tunjevinu, lososa). Konzumirajte i organsku soju i proizvode od soje, koja je bogata fitoestrogenima za koje se veruje da smanjuju proizvodnju testosterona, što je povezano sa sprečavanjem razvoja raka prostate.

Paradajz sos, domaći najbolje, je vrlo koristan. Prelivajte špagete sa njim, jedite sveži paradajz ili pijte redovno sok od paradajza. Istraživanja su pokazala da samo dve porcije paradajza (ili proizvoda od paradajza) mogu uveliko pomoći u smanjenju rizika od raka prostate i uopšte problemima sa prostatom. Pripremajte i jela od koprive, konzumirajte svež beli luk, a grickajte orahe i bademe.

Povremeno pripremite porciju pšeničnih klica, a jedite i pšenične mekinje, integralni ovas, govedinu, jetrice (goveđe i teleće), kozje mleko, mahunarke, a popijte i po koju čašu vina. Imajte na umu da vama treba i hrana bogata cinkom (kojeg ima upravo u nekima od ovih namirnica koje smo nabrojali) i 8 čaša vode dnevno.

Semenke

Kao vrlo korisne za ove probleme pokazale su se semenke bundeve i lubenice. Smenke bundeve su koristili i nemački doktori kod problema sa mokrenjem povezanim sa uvećanom prostatom (kod nekancerogenih pacijenata). Semenke imaju dijuretska svojstva i bogate su cinkom. Jedite ih najbolje sušene, kao grickalicu, bez soli. Možete skuvati i čaj. Samo šaku svežih semenki bundeve prelijte sa pola litre ključale vode. Poklopite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Procedite i popijte tih pola litre svaki dan.lečite prostatu

Na sličan način se kuva čaj i od semenki lubenice. Tek 1/8 šolje semenki lubenice (svežih) prelijte sa pola litre kipuće vode. Kada se čaj ohladi, procedite ga i pijte tokom dana. Poželjno je da 10 dana zaredom pijete pola litre ovog čaja svaki dan.

Kukuruzna svila i drugi čajevi

Kukuruznu svilu za čaj imate kupiti u nekim bio šopovima, ali ga i sami možete prikupiti sa svežih klipova kukuruza i osušiti. Ovog čaja pijete tek 3 šolje sedmično. Odlični su i čajevi od male mlečike, uve, koprive, brusnice.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook