Lejla ga nikada nije upoznala: Gdje je moj otac?

Lejla nikada nije upoznala svoga oca, nikad ga nije zagrlila, poljubila.

Skoro 20 godina jedna fotografija kod mene izaziva jednu posebnu emociju. Na toj fotografiji je jedna djevoj─Źica na mezarju sa fotografijom njenog oca u ruci. Ta malena djevoj─Źica sa prekrasnim krupnim ali upla┼íenim o─Źima ima jedno pitanje: ÔÇ×Gdje je moj otac?”.

Danas kada u Bosni i Hercegovini ne znamo gdje je jo┼í vi┼íe od 7.000 nestalih, mnoga djeca postavljaju isto pitanje. Neki su dobili odgovor pronalaskom svih najbli┼żih a neki na┼żalost jo┼í moraju ─Źekati na taj odgovor.

Djevoj─Źica sa slike, Lejla Fazli─ç iz Kozarca, danas je odrasla ┼żena, udata, pri kraju je zavr┼íetka studija psihologije na Univerzitetu u Tuzli. Njena sestra D┼żenana, zavr┼íila je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Tuzli, udata, ┼żivi i radi u Republici Austriji. Lejla Fazli─ç ro─Ĺena je 27. januara 1992. godine, imala je ─Źetiri mjeseca kada je njen otac Ned┼żad Fazli─ç nestao. Lejla nikada nije upoznala svoga oca, nikad ga nije zagrlila, poljubila. Lejlu njen otac nikad nije odveo u ┼íkolu, na izlet, nije joj kupio lutku, bio na njenom ro─Ĺendanu, radovao se njenim uspjesima, bio na njenoj svadbi. Lejla nema uspomenu na svoga oca, nema sje─çanje na njegov lik osim fotografije.

Rade─çi na tra┼żenju nestalih u Bosni i Hercegovini upoznao sam mnogo djece kao ┼íto je Lejla. Upoznao sam Dalilu, Edisa, Jasmina i drugu djecu. I danas se pitam koliko djece u Bosni i Hercegovini nije upoznalo svoju majku ili oca. Pitam se ┼íta je sa tom djecom? Kakvo je bilo njihovo djetinjstvo, kako su odrastali, zavr┼íavali ┼íkole, ┼íta su oni danas, da li imaju svoju djecu? S druge strane postavlja se logi─Źko pitanje – kako su njihove majke, same, odgajale svoju djecu i kako su u tome uspjele?

Ukopi u šehidsko mezarje

Polovinom decembra 2019. godine dobili smo pozitivan DNA report, ┼íto je zna─Źilo prona┼íli smo Lejlinog i D┼żenaninog tatu, Fatiminog mu┼ża, Ned┼żada Fazli─ça. Prona┼íli smo ih u grobnici na Kozari, na Prosari. Tog dana mogli smo dati odgovor na Lejlino pitanje. Mogli smo re─çi: Lejla, prona┼íli smo tvoga tatu! Trebali smo javiti Fatimi Fazli─ç, da smo prona┼íli Ned┼żada. Fatima Fazli─ç je godinama bila predsjednica Udru┼żenja Prijedor─Źanki ÔÇ×IzvorÔÇť, udru┼żenja koje je dalo nemjerljiv doprinos u traganju i pronalasku nestalih sa podru─Źja op─çine Prijedor.

Pored Fatime, Udru┼żenja Prijedor─Źanki ÔÇ×IzvorÔÇť, vodile su Munira Fazli─ç, Seida Karaba┼íi─ç i Milada Hod┼żi─ç. Sudbina je sve ove hrabre ┼żene spojila da su im ubijeni ─Źlanovi njihovih porodica. Prolaskom Ned┼żada Fazli─ça, sve ove ┼żene koje su vodile ili vode Udru┼żenja Prijedor─Źanki ÔÇ×IzvorÔÇť, prona┼íle su svoj najmilije. A ove godine, Munira i Fatima ─çe u ┼íehidsko mezarje ÔÇ×Kami─ŹaniÔÇť ukopati svoje mu┼żeve.

Kada smo prona┼íli Lejlinog tatu Ned┼żada jedan dio tereta je spao sa nas, prona┼íli smo jo┼í jedan odgovor. Lejla je prona┼íla odgovor, imat ─çe mezar, imat ─çe mjesto gdje ─çe mo─çi oti─çi, mjesto sje─çanja, mjesto na koje ─çe mo─çi odvesti svoju djecu. Mjesto gdje ─çe re─çi: Ovdje je moj tata!

Lejlinog tatu smo prona┼íli zahvaljuju─çi jednom ─Źovjeku koji je sa nama podijelio tajnu, tajnu koju je ─Źuvao 27 godina. Ovom prilikom molim sve one koji imaju takvu tajnu da je podijele sa nama, da prona─Ĺemo Nikolinog, Markovog, Jasmininog, Alenovog i sve tate kojih nema.

(Aljazeera)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐