Ljuta hrana štiti srce, smanjuje holesterol i visok krvni pritisak

Naime, naučnici su dokazali da kapsaicin, hemijski spoj koji daje ljutinu feferonima, čiliju i drugim ljutim papričicama, smanjuje nivo holesterola u krvi te snižava visoki pritisak.

Kinesko istraživanje provedeno je na način da su laboratorijski miševi podijeljeni u dvije grupe, kontrolnu i eksperimentalnu. Iako su obje grupe konzumirale hranu punu holesterola, samo je eksperimentalna grupa glodavaca dobivala kapsaicin.

Bolja cirkulacija krvi

Rezultati su pokazali da ljuta supstanca smanjuje nivo “lošeg” holesterola tako što sprječava njegovu akumulaciju, ubrzava proces razgradnje izlučivanja iz organizma. Kapsaicin, također, blokira gen koji uzrokuje kontrakciju krvnih žila i na taj način one postaju prohodnije što automatski rezultira boljom cirkulacijom.

“Ovo je prvo istraživanje koje dokazuje da kapsaicin pozitivno djeluje na niz faktora koji su krucijalni za zdravlje srca i krvnih žila”, rekao je dr. Zhen-Yu Chen, profesor na Kineskom Univerzitetu u Hong Kongu i autor istraživanja.

Slobodno navalite

Zato, ako volite ljutu hranu i navikli ste na nju – slobodno navalite. Ali, ako ste osjetljiviji tip naučnici preporučaju umjereno doziranje koje odgovara vašem ukusu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.